saç neden yıpranır saç neden yıpranır
saç neden yıpranır

Saç Neden Yıpranır? Yıpranmış Saçlara Ne İyi Gelir?

07.06.23

Saç tellerinin ana yapısında keratin proteini bulunur. Her bir saç teli ise kütikül adındaki koruyucu bir kabuk ile korunur. Saçların parlak ve canlı görünmesini sağlayan bu tabakanın korunması önemlidir. Saç derisini koruyan kütikül, çeşitli faktörlere maruz kalarak saçların yıpranmasına neden olabilir. Saça dışarıdan uygulanan ısı ve kimyasal işlemler sonrasında saç tellerinde zedelenmeler meydana gelebilir. Uzun süre güneşe maruz kalmak ve yanlış ürün kullanımı gibi faktörler de deride sağlıksız bir görüntüye neden olur. Saç yıpranmasına dair ayrıntıları merak ediyorsanız bu yazıdan pek çok detayı öğrenebilirsiniz.

Saçı Ne Yıpratır?

Saçın yıpranmasına sebep olan birçok etken vardır. Bunların birçoğu dış kaynaklı faktörlerdir. Gelin bu faktörleri beraber inceleyelim:

  • Yüksek ısı veren saç şekillendiriciler zamanla saçların doğal yapısını ve şeklini bozarak yıpranmaya sebebiyet verebilir. Isıya maruz kalan saçlarda seyrekleşme ve dökülme gibi problemler görülebilir. 
  • Saça zarar verecek fiziksel  hareketler de saçın küsmesine ve yıpranmasına neden olan diğer faktörler arasında gösterilebilir. Özellikle yıkama ve tarama esnasında saçı yoran sert hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Güneşten yayılan ultraviyole ışınları cilt için zararlı olduğu kadar saç için de sağlıksızdır. Saçları uzun süre güneşe maruz bırakmak saç yapısında ve görünümünde bozulmalara sebep olur. 

Saçın Yıpranmasını Önlemek için Ne Yapılmalı?

Saçın yıpranmasını önlemek için yapılabilecek pek çok işlem vardır. Öncelikle maşa, düzleştirici ve fön makinesi gibi şekillendiricilerden olabildiğince az kullanılması gerekir. Bu gibi ısıl  işlemler zaman içerisinde saçta güçsüzlüğe ve kayıplara neden olabilir. 

Güneşe korunmasız şekilde çıkmamak da oldukça önemlidir. Eğer uzun bir süre güneşe maruz kalmak durumunda iseniz şapka ya da açık renkli ipek fular ile dışarıya çıkmayı tercih edebilirsiniz. 

Ayrıca kimyasal içerikli şampuanlardan ziyade doğal bitki özleri içeren sağlıklı saç temizleme ürünleri de tercih edebilirsiniz. Saç köklerini uyarmak için saçı temizlerken yumuşak dairesel hareketlerden yardım alabilirsiniz. Yıpranmış saçlara ne iyi gelir diye düşünüyorsanız bu onarma yöntemlerini deneyebilir veya farklı bakım ürünlerinden size uygun olanı kullanabilirsiniz.

Paraben gibi zararlı maddeler içermeyen şampuanlar saç tellerini hasarlara karşı korumada etkilidir. Saçı her gün yıkamak derideki faydalı yağların azalmasına neden olacağı için önerilmez.

Yıpranmış Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Yıpranmış saç bakımı sırasında oldukça hassas davranılması gerekebilir. Bakım yaparken hasar görmüş saçı daha fazla hırpalamamak veya yıpranmadan kaynaklı dökülmelerin önüne geçmek için doğru adım ve yöntemler izlenmelidir. 

Yıpranmış saç bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını arıyorsanız öncelikle saçı neme doymuş olduğundan emin olmanız gerekir. Kuru ve yıpranmış saçlar kabarık ve sağlıksız görüneceği için nem çok fazla ihtiyaç duyar. 

Nemlendirici etkili şampuan ve saç kremleri kullanarak yıpranmış saça etkili bakım yapılabilir. Yıpranmış saçları boya, perma ve her türlü ısıl işlemden uzak tutmak gerekir. Güçsüz saç telleri kimyasallara ve çeşitli işlemlere maruz kalarak kopmaları beraberinde getirir.

Saçı eski sağlığına kavuşturmak için beslenme de oldukça önemlidir. Beslenme düzeninizde  protein yönünden zengin yiyeceklere yer vererek saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Zengin protein kaynaklarından yumurta, balık, peynir, yoğurt ve süt gibi besinleri sıklıkla tüketmek gerekir. Aynı zamanda B12 alımını artırarak saç kalitesini artırabilirsiniz. Bu süreçte bol sıvı almaya da dikkat etmelisiniz.

Yıpranmış saçları eski sağlığına kavuşturacak bir diğer yöntem de yağ uygulamalarıdır. Saç derisine zengin içerikli yağlar uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde zengin içerikli yağlar içeren saç bakım ürünleri de bu noktada size yardımcı olabilir.

Yıpranma karşıtı bakım yolculuğunuzdan sonra saç bakımınızı sürekli hale getirmek ve her daim sağlıklı saçlara sahip olmak ister misiniz? Cevabınız ‘’evet’’ ise ‘’Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yapmalı?’’ başlıklı yazımızı okuyabilir, saç bakımı rutininiz için gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.