erkek tipi saç dökülmesi erkek tipi saç dökülmesi
erkek tipi saç dökülmesi

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır? Ne İyi Gelir?

07.06.23

Saç dökülmesi oldukça doğal bir durumdur. Tarama ve yıkamaya bağlı olarak günde yaklaşık 50 ila 100 tel saçın dökülmesi normal kabul edilebilir. Saçların dökülme oranındaki fazlalık ve derideki yer yer açılmalar ise erkek tipi saç dökülmesinden kaynaklı olabilir. 

Erkek tipi saç dökülmesi, cinsiyet fark etmeksizin görülebilir. Özellikle başın tepe kısmı ve şakak bölgesindeki açılmalar bu tip dökülmenin habercisidir. Bireylerin hayatlarını psikolojik ve fiziksel yönden olumsuz etkileyen erkek tipi saç dökülmesi hakkındaki ayrıntıları bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Belirtileri

Saç dökülmesinin bir formu olan Androgenetik Alopesi (AGA), androjen hormonlarının etkisiyle ortaya çıkan bir dökülme türüdür. Erkek tipi saç dökülmesi olarak nitelendirilen bu tip dökülme, erkeklerin neredeyse yarısında kadınların ise %20’sinde görülür. Özellikle ergenlik dönemi sonrasında başlayan AGA, erkeklerde 50-55 yaşlarına kadar devam eder. Kadınlarda ise dökülmenin şiddeti menopoz sonrası artar. Kalıtsal bir durum olan erkek tipi dökülmeye anneden alınan genler sebep olabilir.

Erkek tipi saç dökülmesi nasıl anlaşılır sorusunun en bariz cevabı tepe noktasında yer alan saçların incelenmesidir. Burada seyrekleşme varsa erkek tipi saç dökülmesi ihtimali düşünülebilir. 

Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen bu tip dökülmenin birçok sebebi bulunur. Genetik yatkınlık, cinsiyet ve yaş gibi faktörlere bağlı olarak saçlar zaman içerisinde dökülerek kellik problemine sebep olur. 

Erkek tipi saç dökülmesinde saç derisinin zaman içerisinde açıldığı gözlemlenir. Tepe ve şakak bölgelerindeki oval açılmaların saçların cılız görünmesine neden olur. Saç derisinin belirgin bir biçimde görünür olması en açık belirti olarak kabul edilir. 

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Geçer?

Bireylerin hayat kalitesine etki edebilen erkek tipi saç dökülmesine ne iyi gelir diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu konuda uygulayabileceğiniz pek çok yöntem bulunur. Söz konusu çözümlerinden en sık kullanılanlarından ve masrafı en az olanlarından biri, doğru saç bakım ürünlerini kullanmaktır. Bu ürünlerin başında da elbette ki şampuanlar gelir. Saç dökülmesine karşı üretilen şampuanlar, özel olarak formülize edilmiş içerikleri sayesinde bu sorunun aşılmasına ciddi anlamda yardımcı olur.

Saçların vitamin ve mineraller açısından beslenmesi de güçlü saç telleri için oldukça önemlidir. Söz konusu etkiyi yaratacak şampuanlarla genetik dökülmeyi hissedilir ölçüde engelleyebilirsiniz. Bu noktada parabensiz ve bitkisel içerikli şampuanları kullanıp saç köklerini besleyerek dökülmenin önüne geçebilirsiniz. Yani bu tip dökülmelerde doğru şampuan tercihi uzun vadede saç dökülmesini engellemeye yardımcı olabilir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Saçlar Tekrar Çıkar mı?

Androgenetik Alopesi (AGA) bilinen adıyla erkek tipi saç dökülmesi, bireyin ihtiyacına uygun tedavi ve ilaçlarla belirgin şekilde düzeltilebilir. Her ne kadar genetik yatkınlık sebebiyle bölgede açılmalar görülse bile tanının uzmanlarca erken konulması önemlidir.

Erkek tipi saç dökülmesinde yeni saçların tekrar çıkması saçın beslenmesine bağlıdır. Evde yaptığınız rutin bakımlarla sürece destek olabilirsiniz. Keratin ve vitamin içeren şampuanları tercih edebilir ya da saç oluşumunu destekleyen yağlarla maske yapabilirsiniz. Vücut sağlığını tehdit eden alışkanlıklar, stres ve yanlış ürün kullanımı saç sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Beslenmenize dikkat ederek saçınızın beslenmesine yardımcı olabileceğiniz gibi doğru tarama ve yıkama alışkanlıkları edinerek de yeni saç oluşumunu desteklemeye yardımcı olabilirsiniz.