Sac-Dokulmesi-Cesitleri-Nelerdir

Saç Dökülmesi Çeşitleri Nelerdir? Kadınlarda ve Erkeklerde Dökülme Tipleri

11.08.20

Saçlarımız, hayatımızın önemli bir yerini tutar. Sürekli saçlarımızı diri tutmak, canlı bırakmak, dolgun tutmak için saçlarımıza bakım yapar ve onlara iyi bakmak için çaba harcarız. Ama bazen gerek stres gibi çevresel faktörlerden, gerekse doğuştan gelen genetiğimizden ötürü saçlarımız dökülebilir. Genelde genetik faktörlerde dökülmelerde kesin bir çözüm bulmak zordur, çevresel faktörlerden ötürü dökülmelerde ise kolay bakımlarla saç dökülmesi durdurulabilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nasıl Olur?

Erkek tipi saç dökülmesi, androjen hormonların normal seviyelerde olduğu kalıtsal bir durumdur. Genetik olarak geçiş anne ya da baba tarafından olabilir. Başlangıç yaşı, oranı, şiddeti ve dökülme şekli önceden belirlenemez. Saç dökülmesi yaşlanma ile birlikte artar. Erkelerde saç dökülmesi başlangıcı genellikle ergenliktir ve 40-50’li yaşlara dek dökülme devam edebilir. Androgenetik alopesi olarak da adlandırılan erkek tipi saç dökülmesi, erkek akrabalarda varsa görülme ihtimali yüksek demektir.

Dr. Norwood tarafından 1975 tarihinde ortaya koyulan saç dökülmesi paternleri, günümüzde hala en çok kullanılan ve rağbet gören saç dökülmesi şemasıdır.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nasıl Olur?

Kadınlardaki saç dökülmesi durumu ise erkeklere göre biraz daha farklıdır. Öncelikle; kadınlarda saç dökülmesi, erkeklere oranla çok daha az görülür. Fakat yine de tahmin edildiğinden daha yaygındır. 35-40 yaşlarında kadınların %25’inde, 40 yaş üzerinde ise %50 ‘sinde dökülme görülür. Saçları dökülen kadınların %20 sinde pozitif aile hikayesi yer alır. Kadınların saçlarındaki dökülme, saçların incelmesi şeklinde olur ve saçların tümünde görülür. Bu nedenle ön saç çizgisi korunduğu için dökülmenin fark edilmesi zordur. Genetik tipteki saç dökülmesinde kadın, genlerini baba ya da anne tarafından almış olabilir. Kadınlarda saç dökülme sebepleri arasında androgenetik kadın tipi saç dökülmesi ilk sırada yer alır.

Eğer siz de dökülme sorunu yaşıyorsanız; genel olarak kendinizi muayene etmeli ve ettirmelisiniz. Öncelikle saçlarınızın cansızlaşmasına neden olabilecek herhangi bir vitamin-mineral eksikliği ya da hormon bozukluğu var mı öğrenmek için doktor tahlilinden geçmelisiniz. Onun dışında; saçlarınıza hak ettiği sağlığı sağlayabilecek doğru şampuan ve saç kremi kullanmalısınız. Genelde dökülme için sarımsak ve siyah sarımsak şampuanı önerilir. Çünkü sarımsağın saçlara sayılamayacak kadar fazla faydası vardır.

Bioxcin Siyah Sarımsak Şampuanı, saç dökülmeleri başta olmak üzere saçlardaki problemleri çözmek için üretilmiş özel formüllü bir şampuandır. Özellikle çevresel faktörlerden ötürü meydana gelen saç dökülmelerinde kesine yakın bir sonuç verir.