saç dökülmesi nedenleri saç dökülmesi nedenleri
saç dökülmesi nedenleri

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

01.06.21

En çok karşılaşılan saç problemlerinden biri olan saç dökülmesi hem kadınlarda hem de erkeklerde ve her yaşta görülebilen bir sorundur. Tıptaki adı Androgenetik Alopesi olan sorun, kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Saç estetik güzellik için önemlidir ve saçların dökülmesi, seyrelmesi ve bölgesel kelliklerin oluşması kişilerin sosyal yaşantılarında olumsuz etkilere yol açar.  Saç dökülmesini önlemek için kullanılan birçok bakım ürünü vardır. Bunların başında dökülme karşıtı şampuan çeşitleri gelir.

Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmesi nasıl önlenir sorusunun cevabını alabilmek için sebepleri öğrenilmelidir. Bu sorun, birçok sebepten kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden en yaygın olarak görüleni ise stres ve üzüntüdür. Stres, vücudun her fonksiyonunda olduğu gibi saç üzerinde de ciddi derecede olumsuz etkiye sahiptir. Bunun dışında genetik yatkınlık da saç dökülmesine sebep olabilir. hormonal bozukluklar, mevsim değişiklikleri, yanlış ürün kullanımı, ilaç kullanımı da saç dökülmesi nedenleri arasında sayılabilir.  Aynı zamanda saç üzerinde doğrudan etkisi bulunan B ve E vitaminlerinin eksikliğinde de saç dökülmesi problemi görülür.

Saç Dökülmesini Önlemek İçin Çözüm Önerileri

Saç dökülmesi neden olur sorusu kişilere göre cevabı farklılaşan bir sorudur. Kimilerini mevsim değişikliği çok etkilerken kimilerini de kullanılan ürünler etkiler. Yoğun saç dökülmesi hangi sebepten kaynaklanıyorsa bu sebepler öğrenilerek çözülmeye çalışılmalıdır. Bunun yanında saç dökülmesini azaltmak ve sebepleri araştırılana kadar daha az saç kaybetmek için ürünler kullanılabilir. Saç şampuanı, bakım kremi ve bitkisel yağlar kullanılabilecek ürünler arasındadır.

Saç dökülmesi problemi kişilerin sosyal hayatlarını olumsuz etkilediğinden, kısa sürede çözülmesi gereken bir sorundur. Önemsenmediğinde dökülme artabilir ve bölgesel kellikler görülebilir. Bu aşamada ürün kullanmak için geç kalınmış olur ve bazı operasyonlara başvurmak gerekebilir. Bunlara gerek kalmaması için saç dökülmesi önemsenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Saç Dökülmesini Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Saç dökülmesini azaltmak ve yeni saç oluşumunu desteklemek için stres ve üzüntüden uzak durmak ilk şarttır. Bunun yanında saç derisini besleyecek vitaminler alınmalıdır. Bu vitaminler direkt kapsül şeklinde alınabileceği gibi saç bakım ürünlerine karıştırılarak lokal olarak da uygulanabilir.