Blog Blog
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Saç Dökülmesi

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Saç Dökülmesi

01.04.18

OBEZİTE CERRAHİSİ VE SAÇ DÖKÜLMESİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açıklamalarına göre 2016 yılında dünyadaki yetişkin nüfusunun %13’ü obez, %39’u ise aşırı kilolu. Bu oran 1975’ten bu yana üçe katlanırken obeziteye karşı geliştirilen ve en etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilen tüp mide ameliyatlarına talep de her geçen yıl artmakta. Bu ameliyatlar sonucunda mide hacmi kalıcı olarak küçültülürken gıda alımı azalır ve hastaların kilo vermesi kolaylaşır.

“Yılda ortalama 196.000 kişi obezite cerrahi operasyonu geçirmektedir.

Operasyon sonrasında oluşabilecek ve hastaları en çok tedirgin eden sorunlardan biri de saç dökülmesidir. Hastaların öncelikli amacı aşırı kilodan kaynaklanan sağlık problemlerinden kurtulmak olmasına rağmen bunun yanı sıra estetik açıdan da kendilerini daha rahat ve güvenli hissetmek isterlerken saç dökülmesiyle karşılaşmaları bu evrede can sıkıcı olabiliyor. Tüp mide ameliyatı geçiren bir grup kadın hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre hastaların %41’i operasyon sonrasında saç dökülmesi problemiyle karşılaştıklarını bildirdi.1

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASINDA SAÇ DÖKÜLMESİ

NEDENLERİ

Sağlıklı bir insanın saçlarının %90’ı büyüme evresindeyken (anajen) %10’u büyüme evresini tamamlamış, dökülme evresindedir (telojen). Bu nedenle günde 100-150 tel arası dökülme normal karşılanırken, fazlası saç dökülmesi olarak kabul görmektedir. Operasyon sonrası karşılaşılan saç dökülmesinin birçok sebebi olabilir. Örneğin beslenme şeklinin değişmesiyle birlikte kişi vitamin ve mineral düşüklüğü yaşayabilir: yapılan araştırmada operasyondan sonra saç dökülmesi problemi yaşayan hastaların %7.7’sinde çinko, %10.2’sinde demir seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir.1Ancak bir sağlık personeli tarafından planlanmış beslenme programına bağlı kaldığı halde bu problemi yaşayan hastalara da rastlandığı görülmüştür. Bu durum vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin, mineral, protein karşılansa dahi gerçekleşen değişikliğe adapte olmaya çalışırken oldukça doğal bir reaksiyon göstermesidir.

SÜREÇ

Hastaların saç dökülmesi genelde operasyondan 2 ay sonra başlar ve yaklaşık 3 ay boyunca devam eder. Bu problemle karşılaşan hastaların saçlarının 9 ayda kendini toparladığı ve normal döngüsüne kavuştuğu görülmüştür.2Yaşanan saç dökülmesi geçici olmakla birlikte takip edilmesi gerekir. Operasyondan sonra dengeli beslenmeye dikkat edilerek yeterli miktarda vitamin ve mineral desteği alınmalı, 1 yılı aşan süren saç dökülmesi durumda ise mutlaka bir sağlık personeline başvurulmalıdır.

 

  1. Ruiz-Tovar, J., Oller, I., Llavero, C., Zubiaga, L., Diez, M., Arroyo, A., ... & Calpena, R. (2014). Hair loss in females after sleeve gastrectomy: predictive value of serum zinc and iron levels. The American Surgeon80(5), 466-471.
  2. Zarrouk, A., (2016). Sleeve Gastrectomy Guidelines For 6 Weeks To 3 Months After Surgery