Şampuan Nedir, Nasıl Üretilir, İçeriği ve Tarihçesi

Şampuan Nedir, Nasıl Üretilir, İçeriği ve Tarihçesi

14.06.18

Şampuan Nedir, Nasıl Üretilir, İçeriği ve Tarihçesi

Saçlarımızı temizlemek için kullandığımız şampuanların tarihçesini merak ettiniz mi? Biz bu merakınızı gidermek için araştırdık ve tarihteki ilk şampuan üretimihangi medeniyette ortaya çıkmış öğrendik.

Eski Mısır’da saçlarını sitrik asitle yıkayan insanlar, sabunla bu maddeyi karıştırarak kullanıyordu. Daha sonra kaynar suya potas ve soda da katarak bir karışım ortaya çıkardılar. Evlerde üretilen bu madde, günümüzde kullanılan şampuanları atası olarak bilindi.

Ortaçağ’da evlerde üretilen şampuanlar, İngiltere’nin Hindistan’dan yönetimi devralmasından sonra keşfedilen kültürde, Hintçe’de “champo” kelimesinden esinlenerek şampuanyaratıldı. Yani masaj anlamına gelen bu kelime kullanıldı ve herkes kendi şampuanını yaparak formülü saklamaya başladı.

1740 yılında Hindistan’da ortaya çıktığı düşünülen bu madde, İngilizceye şampuan olarak girdi ve 1890’da Almanya’da ilk gerçek deterjan şampuanın üretilmesiyle, endüstri halini aldı. 1930’larda yağlı ve kuru saçlar için şampuanlar üretilmeye başlandı.  

Önceleri toz halinde alınan karışımlar suyla karıştırılıyordu. Daha sonra ise cam şişelerde sıvı olarak satılmaya başladı. Türkiye’de de şampuanın yarım asırlık bir geçmişi var. Saç masajıhala Hindistan’da tercih edilen bir yöntem ama saç bakımı şu an birçok farklı biçimde gerçekleşiyor.

Saç özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre üretilen saç bakım ürünleriyle saç sağlığının korunması ve saç dökülmelerininönlenmesi mümkün oluyor.

 

Bitkisel Şampuanlar

Bioxcin şampuan gibi Türk markası olarak 15  yıl önce kurulan markalar genelde Fransa ve Avrupa kökenli bitki uzmanları ve kimyagerlerin ürettiği bitkisel ürünlerle saç sorunlarını çözmeye başlıyorlar.

Saç sorunlarının en bilinir olanı saç dökülmeleri üzerine birçok ürün üretiliyor. Araştırmalarda bitkisel özlerden üretilen birçok ürün formüle ediliyor ve bitkisel saç bakımı geleneği sürdürülüyor. Saç ekimi olayının ortaya çıkmasıyla yeni oluşan saçların daha kalın ve gür çıkması sağlanarak birçok saç probleminin çözülmesinin de temeli atılmış oldu.

İlk olarak Fransız markaların piyasaya girdiği bitkisel şampuanpazarı hızla büyüyerek günümüzde çok geniş bir yelpazeye sahip oldu. Farklı ihtiyaçlara yönelik saç bakım ürünleri, saç dökülmesi, saç kalınlaştırma, renk koruma ve köpeğiönleme gibi birçok farklı özellikle satışa sunuldu.

 

Şampuanların İçeriğinde Neler Var?

%80 oranında sudan oluşan şampuanlarda, saçları kirden arındırmak ve temizlemek için köpürtücü ajanlar , saçların parlaklıklarını sağlayan bitkisel ve sentetik yağlar, saç nemini korumak ve arttırmak için vitaminler, mineraller, hoş koku sağlaması için parfüm kullanılmaktadır. Şampuanların raf ömürlerini arttırmak için koruyucu kullanılması gerekmektedir. 

Bitkisel ekstreler kullanılarak yapılan ürünler olmasına karşı tümüyle sentetik hammaddelerden oluşturulan ürünler bulunmaktadır. Bunların tercihi tüketicinin kullanım taleplerine göre değişkenlik göstermektedir.

Şampuanlar Günümüzde Nasıl Üretiliyor?

Şampuanlar günümüzde modern fabrikalarda üretilmektedir. Yasal bakımdan Sağlık Bakanlığı’nın GMP koşullarına göre kozmetikte kullanımına izin verilen hammaddelerle üretilmektedir. Ürünler piyasaya çıkmadan önce kalite kontrol testlerinden geçmektedirler. Buna rağmen şampuanlar arasında farklılıklar olabilir. Bazı şirketler basit şampuanlar yaparken Bioxcin gibi markalar etkinlik ve güvenirlik testlerinden geçmiş bitkisel içerikleri zengin formüller tasarlamaktadır.