güneş cildi nasıl etkiler güneş cildi nasıl etkiler
güneş cildi nasıl etkiler

Güneş Cildi Nasıl Etkiler? Güneşin Cilde Zararları ve Faydaları

07.06.23

Güneş, deriye etki eden UVA ve UVB ışınlarını içerir. Cildin yüzeyinde kalan bu ışınlar zamanla derinin deformasyonuna yol açar. Güneşten dünyaya gelen ultraviyole ışınları elektromanyetik radyasyon yayması sebebiyle vücutta tahribata neden olur. UVA ışınları cildin erken yaşlanmasına sebep olurken UVB ışınları ise deride yanık oluşumunu tetikler. Her ne kadar D vitaminin ana kaynağı olsa da güneşe fazla maruz kalmak çeşitli rahatsızlıklara, ciltte yanık ve kızarıklıklara sebep olabilir. Güneş ışığının zararları ve yararları hakkındaki ayrıntıları bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Güneşin Cilde Etkileri Nelerdir?

Güneş, D vitamini takviyesi bakımından oldukça önemlidir. Bireylerin günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %80’ini karşılar. Besin ve gıdaların tümünde düşük miktarda bulunan bu vitaminin alımı sağlık için gereklidir. 10-20 dakika gibi kısa bir süre gerekli D vitaminini almada yeterli olacaktır. 

Faydalarının yanında yıkıcı tahribatlara da sebep olan güneş, radyasyon yayması sebebiyle cilt üzerinde kalıcı zararlar bırakabiliyor. Koruyucu bir ürün kullanmadan uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak yaşlanmaya bağlı deri rahatsızlıkları ve cilt kanseri gibi sorunlara sebebiyet verebiliyor. Özellikle dış deri katmanında kızarıklara ve yanıklara neden olan UVB, güneş alerjisi gibi rahatsızlıkları da tetikleyebiliyor.

Güneşin Cilde Zararları

Güneş, günlük yaşamın vazgeçilmez unsurları arasındadır. Özellikle kemik, diş ve kas gelişimine yardımcı olan D vitamini sentezi bakımından önemlidir. İnsan yaşamı için gerekli olan güneşin bazı zararları bulunabilir. Güneşten gelen mor ve kızılötesi ışınlar özellikle göz ve cilt üzerinde yıkıcı tahribata neden olabilir. Bu sebeple güneşe çıkarken dikkatli olmak ve vücut için koruyucu önlemler almak gerekir. Yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınlarının %95 kadarı UVA ışınlarıdır. UVA, dış deri katmanını geçip cilt altına nüfus ederek birçok zarara sebep olur. 

Güneşe uzun süre maruz kalma sonucu cilt tonunda bozulmalar ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Zaman içerisinde de deride kırışıklık ve sarkma gibi istenmeyen görüntülere sebebiyet verebilir. Göz sağlığı açısından da güneşe uzun süre çıplak gözle bakmamak oldukça önemlidir. 

Güneş Cildi Neden Yaşlandırır?

Güneşin yaydığı UV ışınları, cildin yaşlanmasına neden olan en önemli faktörlerdendir. UVA ışınlarının derinin iç katmanına nüfus etmesiyle yaşlanma belirtilerinin görünmesine sebep olur. Ciltteki proteinlerin radyasyon içeren ışınlara maruz kalması sonucunda zamanla kırışıklıklar ve sarkmalar görülebilir.

Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunabiliriz?

Çeşitli önlemler alarak güneşin zararlı etkilerinden korunabilmek mümkündür. Güneşin en tepede olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı olabildiğince az çıkmak gerekir. Bu saatlerde dışarı çıkma mecburiyetinde iseniz güneş koruyucu kullanarak ışınların tahribatını engelleyebilirsiniz. Özellikle 50 SPF koruyuculukta olan güneş kremleri güçlü bir koruma sağlar. Tam koruma sağlamak için koruyucuyu yaklaşık 20 dakika önceden cilde uygulamanız gerekir. Dışarı çıkarken şapka ve geniş çerçeveli gözlük kullanarak da güneşten korunabilmek mümkündür. Bunların yanında güneş ışınlarını yansıtan açık renkli ve pamuklu kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Güneşin Cilde Faydaları Var mı?

Güneşin cilde faydaları bir hayli fazladır. D vitamini sentezini aktive ederek kas, kemik ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu vitamin bağışıklığın korunmasına ve enfeksiyonlara karşı vücudun güçlenmesine destek olur. İnsan yaşamının devamı için elzem olan güneş, egzama ve akne gibi deri rahatsızlıkları için de faydalı olduğu bilinir. Doğru vakitlerde güneşe maruz kalarak cildiniz için gerekli vitamini zararsız şekilde alabilirsiniz.