İlaçların Saç Dökülmesine Etkileri İlaçların Saç Dökülmesine Etkileri
Korona Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

Korona Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

31.10.21

Saçlarımız nasıl oluşup uzayabiliyorsa dökülmeleri de normaldir. Bu durum doğamız gereğidir ve bir döngü halindedir ama burada dikkat etmeniz gereken nokta günlük olarak saçınızın kaç tel döküldüğüdür. Günlük 70-100 tel arası saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer günlük saç teli kaybı bu sayının üzerinde ise sorunun sebebi bulunup kontrol altına alınmalıdır. Bu günlerde ise Koronavirüs hayatımızın merkezinde olduğu için saç dökülmesine de neden olup olmadığı tartışma konusudur. 

 

Covid-19 atlatan kişilerde hastalık sonrasında saç dökülmesi gözlemlenmektedir fakat bu durum koronavirüs belirtileri arasında sayılmamaktadır. Saç dökülmeniz arttığında virüse yakalandığınız konusunda endişelenip test yaptırmanıza gerek yoktur çünkü tedavi sırasında kullanılan bazı ilaçlar ve stres saç dökülmesini tetikleyebilmektedir. Bunların yanı sıra vücudunuzun maruz kaldığı enfeksiyon, ateşli hastalıklar, diyet sonrası yoğun kilo kayıpları, travma, mevsim değişikleri, hormonal bozukluklar, mineral ve vitamin eksiklikleri ve beslenme yetersizlikleri gibi faktörler de saç dökülmesine yol açabilmektedir.

 

Covid-19 sonrası yaşanan saç dökülmesi genellikle geçici olduğundan saçlarınızın tekrar normal haline dönmesi muhtemeldir. Saçın genel yapısı göze alındığında tekrar normal haline gelebilmesi 4 ayı bulabilmektedir. Sağlıklı beslenme düzeni, stresle başa çıkma yöntemleri ve saçınıza yapacağınız bakımlarla bu süreci rahatlıkla atlatabilirsiniz.  

 

Protein ve demir açısından zengin besinlerin tüketilmesi saç dökülmesinin azalmasında ve yeni saç oluşumunda oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra biyotin, çinko, demir ve D vitamini de saçları köklerinden besleyerek yeni saç oluşumunu ve saçların uzama sürecini hızlandırır. Bu içeriklere sahip ve tüketilmesi tavsiye edilen besinlerin başında yumurta, somon, beyaz ve kırmızı et, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado, badem ve yoğurt gelmektedir. Sağlıklı beslenme ile düzenli olarak egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirmek de stres düzeyinizin azalmasını sağlayabilir. Hafif tempolu yürüyüşler, meditasyon ve yoga gibi çalışmalarla kendinizi daha rahat ve zinde hissedebilirsiniz. 

 

Saç dökülmesinin önüne geçmenin ve yeni saç oluşumunu hızlandırmanın bir diğer yolu da bu amaç için üretilen şampuanların ve serumların kullanılmasıdır. Bioxcin şampuan ve saç bakım ürünleri saç derisini kökünden besleyerek yeni saç oluşumuna destek olmaktadır.