şampuan şampuan
biotin tablet nedir biotin tablet nasıl ve ne zaman kullanılır

Biotin Tablet Nedir? Biotin Tablet Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

12.09.23

Her bir vitamin, zihinsel ve bedensel aktivitelerin sürekliliği için kritik roller üstlenir. Çeşitli metabolik süreçlerde rol oynayan B vitamini de bunlar arasındadır. B vitamini, kendi içinde B7 ve H gibi çeşitli enzim bileşenlerinden oluşur. Bu enzim bileşenlerini ifade eden biotin, farklı yaş gruplarında yer alan bireylerin sağlıklı yaşam döngüsü açısından son derece önemlidir. Yazının devamında bu vitamini içeren biotin tabletlere ilişkin ayrıntıları öğrenebilirsiniz. 

Biotin Tablet Nedir?

 “Biotin tablet nedir?” sorusu, takviye kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla yöneltilir. Biotin tabletleri, B7 ya da H vitamini olarak da bilinen enzim bileşenini içeren takviye ürünleridir. Bu vitamin türlerini besinlerden yeterince alamayanları destekler. Böylece biotinin normal saç, cilt ve tırnaklar için desteğine ulaşmak mümkün hâle gelir. Bu cevabın ardından B7 vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu ve etkilere sahip olduğunu da merak edebilirsiniz. 

B türü vitaminler arasındaki biotin, vücutta kendiliğinden sentezlenmediği için besinler yoluyla alınır. Baklagiller, yumurta sarısı, mantar türleri, havuç, karnabahar, buğday ve ıspanak gibi gıdalarda bulunur. Öte yandan biotin; amino asitlerin, glikozun ve yağ asitlerinin işlenmesinde rol oynar. Karbonhidrat, protein ve yağları enerjiye çeviren kofaktörler, yani enzimlerin görevini yerine getirmesini sağlayan yardımcı moleküller arasındadır.  

Biotinin fazlası, idrar ve ter yoluyla dışarı atılır. Vücutta fazla miktarda B7 vitamini olması durumunda deri tahrişi ve sindirim sorunları gibi belirtiler gözlemlenebilir. Biotin eksikliğinde ise ciltte kuruluk, tende pul pul dökülme, tırnaklarda güçsüzlük, saç dökülmesi, yorgunluk ve iştah kaybı gibi semptomlar açığa çıkabilir. Bu durumda uzman kontrolünde biotin tablet gibi takviyelere başlamak, bahsi geçen belirtilerin zamanla azalmasını sağlayabilir. 

Biotin Tablet Ne İşe Yarar?

B7 vitaminini takviyelerle almak isteyenler, “Biotin tablet ne işe yarar?” sorusuna bir cevap arayabilir. Bu tabletler, genellikle saç, cilt ve tırnak için kullanılır. Biotin tabletleri daha faydalı olması için çinko ile birlikte de görürüz. Çinko da saç, cilt ve tırnak için kullanılır. Biotin ve çinko içeren tabletler normal saçın, cildin ve tırnakların korunmasına katkıda bulunur.

Bu takviyelerin faydalarını öğrendikten sonra sıra, “Biotin tablet nasıl kullanılır?” sorusunu yanıtlamaya gelir. 

Biotin Tablet Nasıl Kullanılır?

Biotin tabletlerin üzerinden yaş sınırı ve günlük kullanım düzeyi gibi detaylar yer alır. Ayrıca bu takviyelerin paketlerinde Besin Referans Değeri (BRD) gibi bilgiler de bulunur. 15 yaş üstü için makul günlük biotin seviyesi; 15 ila 30 mikrogram arasındadır. Genellikle söz konusu takviyelerin bir tableti, günlük B7 vitamini ihtiyacını karşılamaya yeter. Bu tabletin bol suyla içilmesi tavsiye edilir. Arzu ederseniz önce uzman hekimlere danışabilir, daha sonra biotin tablet alma kararını ve aralığını belirleyebilirsiniz. Peki biotin tablet ne zaman kullanılır?

Biotin Tablet Sabah mı Akşam mı Kullanılmalı?

Biotin tabletler, günün farklı saatlerinde alınabilir. Fakat bu takviyenin tok karnına ve gece yatmadan önce alınması, vücut aktiviteleri açısından daha uygundur. Uyumadan önce bol suyla yutulan biotin tablet, sabaha kadar emildiği için faydalarını daha iyi yansıtabilir. Özetle, yemekten hemen sonra bu tabletlerden bir adet kullanabilirsiniz.