Logo Yükleniyor...

Kuru Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Kuru saç, saç derisinin yeterince yağ üretmemesi veya saçın nemi tutamaması durumunda ortaya çıkar. Bu durum, saç tellerinin zayıf ve kırılgan hale gelmesine, dolayısıyla cansız ve mat bir görünüme neden olur. Özellikle çevresel faktörler, yanlış bakım uygulamaları ve beslenme alışkanlıkları kuru saça zemin hazırlayabilir. Kuru saçlar, doğru bakım yöntemleri ile yeniden sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşabilir. ‘’Saçlarım çok kuru ve sert ne yapmalıyım?’’ diyorsanız, bu yazıda kuru saçlar için uygulanabilecek en etkili bakım önerilerini inceleyebilirsiniz. [1]


Saçlar Neden Kurur?


Saçlarımız gün içerisinde bir çok şeye maruz kalır ve zarar görebilir. Bunu nedeni her zaman tek olmak zorunda değildir. Birden fazla sebeple saçlarımız kuruyabilir, kırılabilir ya da dökülebilir. Peki saçların kurumasının sebepleri neler olabilir? [1][2]

#1 Yaşlanma

Yaşımız ilerledikçe, saç dipleri daha az yağ üretmeye başlar. Bui saç kuruluğuna sebep olabilir. Aynı zamanda, menapozdan sonraki hormonel değişiklikler den kuru saç sebepleri arasında olabilir. 


#2 Çevresel Koşullar

Kuru ya da çok sıcak iklime, sık sık güneşe, rüzgara, klora ya da tuzlu suya maruz kalmak, kuru saçı etkileyen faktörler arasındadır. 


#3 Kuru Saç Derisi

Saçınızın doğal olarak yağlanma yeteneği yoktur, bu yüzden nemli kalabilmesi için saç köklerinde üretilen yağlara ihtiyaç duyar. Kökler, cilt yüzeyinin altında bulunduğundan, kuru bir saç derisi genellikle kuru saçlarla birlikte ortaya çıkar. Kuru saç derisi, pul pul dökülmeye başlayarak omuzlarınızda kepek oluşumuna da neden olabilir.


#4 Evde Saç Bakımının Yetersizliği

Bazen evde saçlarımıza uyguladığımız rutinler yetersiz kalabilir. Saçları çok sık yıkamak, çok sık kurutmak, şampuanı kötü kullanmak, ısı veren aletleri sıkça kullanmak ve saç boyaları gibi kimyasalları kullanmak, saçların kurumasına yol açabilir. 


#5 Sağlık Problemleri

Anoreksi ve Bulimia gibi yeme bozuklukları, ya da hormonel bozukluklar da saç kuruluğuna neden oluyor olabilir. Eğer kuru saçlarınız yorgunluk, üşüme, halsizlik veya saç dökülmesi gibi belirtilerle birlikte görülüyorsa, olası bir sağlık sorununu ekarte etmek için doktorunuza danışmanız önemlidir.

Kuru Saçlara İyi Gelen 10 Yöntem

Saçınıza dokunduğunuzda kuru ve kırılgan hissettiriyorsa, şekillendirmesi de zor olabilir. Neyse ki, bu durumu iyileştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Kuru saçlar, genellikle daha büyük bir sağlık sorununun veya saçınızdaki bir problemin işareti değildir. Bunun yerine, güneş ışığına maruz kalma, ısı ile şekillendirme, düşük nem seviyeleri ve benzeri faktörler saçın hasar görmesine ve kurumasına neden olabilir. Peki kuru saçlara ne iyi gelir? Kuru saç nasıl nemlendirilir? İşte kuru saçlarınıza daha iyi bakmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları. [1][2][3]

#1 Saç Kırıklarını Aldırmak

Eğer saçlarınız aşırı kuruysa, yeni bir saç kesimi ile yenilenmeye ihtiyaç duyabilir. Saçlarınız uzun olmasa bile, kırık uçlar saçın şekil almasını zorlaştırabilir ve kuruluk ya da sertlik hissini artırabilir.



#2 Vitamin Takviyesi Almak

Vücudunuzu sağlıklı tutmak için vitaminlere ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz, ancak bazı vitaminlerin saç ve tırnak sağlığı üzerinde doğrudan etkisi olduğunu da unutmayın. Özellikle A vitamini, C vitamini, biyotin (diğer adıyla H vitamini) ve demir, saçlarınızın daha parlak, güçlü ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Bu vitaminlerin düzenli olarak alınması, saçlarınızın ihtiyacı olan besinleri sağlayarak, kırılmaları önleyebilir ve daha canlı bir görünüm kazanmasına katkıda bulunabilir. 


#3 Saçı Sık Sık Yıkamaktan Kaçınmak

Saçınızı her gün yıkamak yerine, haftada bir veya iki kez yıkamayı tercih edebilirsiniz. Üstelik, şampuanlama sıklığını azalttığınızda, saçınıza daha az fön çekmeniz ve ısıyla şekillendirmeniz gerekmesi de ekstra bir avantaj olacaktır.


#4 Yıkadıktan Sonra Havluyla Kurutmak

Şampuan, saçınızdaki kir ve teri temizler, ancak aynı zamanda saçınızın bakımını sağlayan ve doğru miktarda olduğunda parlaklık kazandıran doğal yağ olan sebumu da alır. Fazla sebum saçın yağlı görünmesine yol açabilir. Ancak, saçınızı her gün bu doğal yağdan arındırmanız gerekmeyebilir. Saçınızı iki günde bir yıkayarak da daha sağlıklı görünen saçlara sahip olabilirsiniz. Eğer yıkama aralarında bir gün geçiremiyorsanız, en azından kuru saçlar için özel olarak formüle edilmiş bir şampuan ya da bebek şampuanı kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu şampuanlar, saçı doğal yağlarından tamamen arındırmadan nazikçe temizler.


#5 Sıcak Saç Şekillendiricilerden Kaçının

Maşa ve düzleştirici gibi yüksek ısı veren şekillendiriciler, saçların kurumasına yol açabilirler. Bu nedenle bu tür şekillendiricileri olabildiğince az kullanmanız saçlarınızın yararına olacaktır. 


#6 Çok Sıcak Suyla Yıkamamak

Duşta vücudunuzu durulamak için kullandığınız sıcak su, saçınıza zarar veriyor olabilir. Soğuk duşun sağlığa çeşitli faydaları vardır ve bu faydalar arasında saçların daha hızlı uzamasına katkıda bulunmak da yer alabilir. Duşta saçınızı şampuanlayıp kremledikten sonra, saç tellerinizi canlandırmak ve saç derinizi ferahlatmak için saçınızı bir veya iki dakika soğuk suyla durulamayı deneyebilirsiniz.


#7 Uçucu Yağlar Kullanmak

Fas argan yağı, kuru saçlar için popüler çözüm haline gelmiştir. Bu doğal yağın ne kadar etkili olduğu konusunda kesin bilgiler olmasa da, denemesi oldukça basittir. Saç uçlarına birkaç damla argan yağı uygulamak, saçlarınıza daha pürüzsüz ve esnek bir görünüm kazandırabilir. Ayrıca, nane yağı ve lavanta yağı gibi uçucu yağlar da saç dökülmesini önlemeye ve kırılmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Bir başka öneri ise, nane yağı, lavanta yağı ve argan ya da hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağları karıştırarak kendi saç parfümünüzü yapmak. Bu karışım, saçlarınızın zamanla daha az kuru hissetmesini sağlayabilir ve onları daha sağlıklı görünmesine katkıda bulunabilir.


#8 Hindistan Cevizi Yağı Kullanmak

Hindistan cevizi yağı, doğal bir yumuşatıcıdır ve bu da ısı veya güneşten zarar görmüş saç tellerinizdeki boşlukları doldurduğu anlamına gelir. Hindistan cevizi yağı, saç tellerinizi tek tek pürüzsüzleştirerek saçınızın genel görünümünü iyileştirir. Her hafta bir kez ısıtılmış hindistan cevizi yağı ile saçınıza derinlemesine bakım yaparak bu etkiden yararlanabilirsiniz.


#9 Saç Bakım Kremi Kullanmak

Nemlendirici özelliklere sahip bir saç kremi tercih edin. Bu tür bir saç kremi, saç kütiküllerinin düzgün ve yatay bir şekilde kalmasını sağlayarak, saçın doğal yağlarını daha iyi emmesine ve bu yağların saç telinde kalmasına yardımcı olacaktır. Bu, saçınızın daha sağlıklı ve parlak görünmesini destekleyecektir.


#10 Dermatoloji Uzmanına Danışmak

Saç bakım rutininizi değiştirmenize rağmen daha sağlıklı saçlar elde edemiyorsanız, bir dermatologla görüşmeyi düşünebilirsiniz. Saç incelmesi veya dökülmesi konusunda endişeleriniz varsa, bir dermatologdan yardım almak özellikle önem taşır. Çoğu saç sorunu tedavi edilebilir veya durdurulabilir; bu nedenle, sorunu ne kadar erken ele alırsanız, elde edeceğiniz sonuçlar o kadar iyi olacaktır. [1][2][3]


Kaynakça

  1. https://www.webmd.com/beauty/dry-hair-causes 
  2. https://www.healthline.com/health/dry-hair#causes 
  3. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-hair 
  4. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/stop-damage
Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.