Kaş, Kaş yapısı, Kaş Dökülmesi

Kaş, Kaş Yapısı ve Kaşların Başlıca Dökülme Nedenleri

24.04.18

KAŞ YAPISI 

Kaşlar, kaş kemiklerinde konumlanan, kavis şekilli kıllardır. Kaş kıl folikülleri, vücudun diğer bölgelerinde bulunan saç folikülleri ile aynı temel yapıyı paylaşır, ancak daha kısa anajen (büyüme) fazı ile ayırt edilirler (Nguyen, J., 2014).

Kaşlar, gözleri terden korumak ve gölge sağlamak için işlev görür. Yüz ifadesi için de önem taşıyan kaşlar; kirpikler, elmacık kemikleri, saç çizgisi ve burun ile birlikte gözleri çevreler, böylece bireyin yüz görünümüne de kozmetik açıdan katkıda bulunurlar.


KAŞ DÖKÜLMESİNİN BAŞLICA NEDENLERİ

Atopik Dermatit

Atopik dermatit, kırmızı, kaşıntılı cilt lekelerine neden olan bir egzama türüdür. Atopik Dermatit, göz çevresindeki deride şişlik ve tahribata neden olarak, kaş kıllarının kaybına yol açabilir.

Alopesi Areata

Alopesi areata, bağışıklık sisteminin saç köklerinde tahribata yol açarak saç köklerine hasar veren geçici bir saç kaybıdır. Kaş dahil, herhangi bir tüylü deri bölgesi alopesi areatadan etkilenebilir.

Hipotiroidizm

Hipotiroidizm ya da az aktif tiroid bezi, saç derisini ve vücut tüylerinin büyümesini olumsuz yönde etkiler. Kaşların incelmesi, hipotiroidizmin geç belirtisi olarak ortaya  çıkabilmektedir.

Diğer Medikal Durumlar

Beslenme bozuklukları ve bazı dermatolojik hastalıklar da kaş kılı kaybına neden olabilmektedir (Tina M. ve ark., 2017).