Saç Ektirmenin Yan Etkileri Var mıdır? Saç Ektirmenin Yan Etkileri Var mıdır?
Saç Ektirmenin Yan Etkileri Var mıdır?

Saç Ektirmenin Yan Etkileri Var mıdır?

25.02.22

Saç ekimi, kalıcı saç kaybı yaşamış kişilere yeniden saç çıkışının sağlanması için uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Başarı oranı yüksek bir tedavi yöntemi olduğundan özellikle son dönemde tercih edilen bir uygulamadır. Saç ekiminin başarısı, operasyonun yapıldığı yere ve sonrası süreci doğru adımlarla takip etmekle ilişkilendirilebilir.

Saç ekimi, güvenilir merkezlerde ve doktor kontrolünde yapıldığında güvenli bir işlemdir ancak her cerrahi işlemde olduğu gibi saç ekiminin de olası riskleri ve yan etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Saç Ekiminin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

 

  • Kanama

 

Saç ekimi yan etkileri arasında en sık karşılaşılan durumdur. Hastanın kan pıhtılaşma hızına göre değişebilen kanama durumu, kıl köklerinde aşırı kabuklanmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle operasyon öncesi gerekli tetkikler sağlanarak, gerekirse kişiye kan sulandırıcı veya pıhtılaştırıcı ilaç verilerek normal seviye sağlanmalıdır.

 

  • Enfeksiyon Riski

 

Enfeksiyon her cerrahi operasyonda oluşabilen bir risk faktörüdür. Enfeksiyon riskini en aza indirebilmek adına, ekim yapılan kliniğin steril ve güvenilir olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca saç ekimi sonrasında hekimin vereceği enfeksiyon önleyici ilaçların aksatılmadan kullanılması önemlidir.

 

  • Dermoid Kist Oluşması

 

Dermoid kist oluşumu nadir görülen bir durumdur. Ekilen saç köklerinin, saç derisinde olması gerekenden daha derine ekilmesi sebebiyle ortaya çıkabilir.

 

  • Çevresel Saç Kaybı

 

Genellikle geçici bir yan etki olarak gösterilebilir. Saç ekimi sırasında ekim bölgesinde veya donör bölgede saç köklerine zarar verilebilmesi sonucu ortaya çıkabilir. Sık tercih edilen FUE yönteminde keski uygulanmadığından, bu risk diğer yöntemlere farkla daha azdır.

 

  • Saç Köklerinin Zarar Görmesi

 

Saç ekimi sonrasında ekim bölgesine istenmeyen bir etki sonucu saç kökleri zarar görebilmektedir. Ekilen köklerin çıkmaması ve riskin en aza indirilmesi adına mümkün olduğunca temas ve darbeden kaçınılmalıdır. Ayrıca saç ekimi sonrası, ekilen köklerin yeterince beslenememesi de zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle saç ekimi sonrası saç köklerini besleyici içerikte doğru saç bakım ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir.

 

Saç ekimi, doğru kliniklerde yapıldığında olası risk ve yan etkileri oldukça az olan estetik bir uygulamadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saç ekiminin nerede ve kimler tarafından yapılacağıdır. Saç ekimi sonrası süreçte de hekim takibi ve tavsiyelere uyulması, yan etkileri en aza indirecek önerilerdir.