Logo Yükleniyor...

Güneş Lekesi Neden Oluşur? Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Canlıların hayat kaynağı olan güneş, ultraviyole (UV) adında bazı zararlı ışınlar üretir. Gün içinde bu ışınlara fazla ve korumasız şekilde maruz kalmak, cildinizde bazı renk değişimlerinin oluşmasına yol açabilir. Güneş lekesi olarak bilinen bu izler, teninizdeki renk eşitliğini bozabilir. Bu nedenle yazının devamından güneş lekesi nedir, nasıl geçer ve önlenir gibi soruların cevaplarını incelemenizde fayda vardır. 


Güneş Lekesi Nedir ve Nasıl Oluşur?

Derinin üst tabakasında yer alan melanositler, cilde rengini veren melaninleri üretir. Deriyi dış etkenlere karşı koruyan melanin, güneşe maruz kaldığınızda artar. Ardından söz konusu hücreler, teninizin üst katmanına yayılır ve cildinizde bronzlaşma olur. Ayrıca beyaz tenli ve lekeye eğilimli cilde sahip olanlarda bazı pigmentasyon değişiklikleri de meydana gelir. Güneş lekesi olarak adlandırılan bu kahverengi izler, daha çok yüz ve el gibi bölümlerde ortaya çıkar. Kendiliğinden geçmediği için farklı yöntemlere başvurulur. Peki güneş lekesi nasıl geçer?


Güneş Lekesi Nasıl Geçer?

Cilt sağlığı için kullanılan bazı yöntemlerle güneş lekelerini azaltmak ya da geçirmek mümkündür. Bu yöntemler arasında karar verirken izlerin yoğunluğu ve cildinizin özellikleri gibi detayları göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin derinin üst tabakasında yer alan güneş lekeleri için azelaik asit, kojik asit ve retinoik asit gibi içeriklere sahip bakım ürünleri kullanılır. Bu asitleri içeren bakım kremleri ve serumları, düzenli ve bilinçli uygulandığında güneş lekelerinizi azaltabilir. Söz konusu lekeler için başvurulan diğer yollar şunlardır:

  • Kimyasal peeling: Kimyasal peeling, cildin epidermis yani üst tabakasının kontrollü bir şekilde soyulmasıdır. Böylelikle kontrollü şekilde hasar verilen bölümler, rejenerasyona yani yenilenmeye başlar. Bu işlemde genellikle hidroksi asitler (AHA), fenol, beta hidroksi asitler ve salisilik asitler kullanılır. 
  • Fiziksel peeling: Fiziksel peeling, dermabrazyon ve mikrodermabrazyon olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. Mikrodermabrazyonda cildin üst tabakasını yenilemek için mikro kristallerden yararlanılır. Dermabrazyon ise su ve oksijenin yardımıyla leke görünümünü azaltmaya yardımcı olur. 
  • Kriyoterapi: Kriyoterapi, derideki doku bozulmalarını önlemek için kullanılan bir yöntemdir. -190 derece nitrojen oksit gazı veya sıvı azotla ilgili bölgenin dondurulmasını sağlar. 

Güneş lekelerini geçirmek için tercih edilen bir diğer yol da lazer yöntemidir. Hücre yenilenmesini artıran lazer türleri arasında IPL (Intense Pulsed Light), Pulsed Dye, G-Switched Alexandrite ve Cupper Vapor gibi alternatifler bulunur. Güneş ışınlarından kaynaklanan koyu renkli lekeler için uzman görüşü alarak bu lazer türlerinden birini tercih edebilirsiniz. 


Güneş Lekesi Oluşumunu Engellemenin Yolları

“Güneş lekesi geçer mi?” sorusuna cevap verdikten sonra sıra, bu izleri önlemek için göz önünde bulundurmanız gereken detaylardan bahsetmeye gelir. UV ışınlarından dolayı cildinizde koyu renkli lekelenmelerin oluşmasını engellemek için şu hususlara önem vermenizde yarar vardır:

  • Güneşte kalma sürenizi azaltarak ya da gölgelerde zaman geçirmeye dikkat ederek leke oluşumunu önleyebilirsiniz. 
  • Dışarıya mecbur kalmadıkça güneşin etkisinin en fazla hissedildiği zaman dilimi olan 10.00-16.00 saatleri haricinde çıkabilirsiniz.
  • Geniş şapkalar ve UV koruyucu gözlüklerle güneşe maruz kaldığınız anlarda yüzünüzün lekelenme eğilimi gösteren bölümlerini koruyabilirsiniz. 

UV ışınlarından kaynaklanan lekeleri önlemenin en temel yolu, yüksek koruma değerine sahip bir güneş kremi kullanmanızdır. Örneğin 50 SPF güneş kremleri, cildinizi zararlı ışınlara karşı korumanız için oldukça idealdir. Ayrıca uzun süre dışarıda olduğunuz günlerde bu kremleri düzenli aralıklarla yenilemeniz de son derece önemlidir. Güneş kreminizi, 2 saatte bir tazeleyerek daha etkin bir koruma sağlayabilirsiniz.  

Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.