Logo Yükleniyor...
Sonbaharda Saç Dökülmesi Artıyor!

Sonbaharda Saç Dökülmesi Artıyor!

Yüzyıllardan beri saçlar kadınlar için estetik açıdan önemlidir. Saçlarımıza şekil veririz, ilgileniriz, bakım yaparız. Saçlarımız duruşumuzu ve havamızı değiştirir bu yüzden saç dökülmesi de büyük bir problemdir. Peki, saç dökülmesi mevsimsel midir? Saç dökülmesinin önüne geçilebilir mi?

Bazı uzmanlara göre, saç dökülmesi hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. O yüzden saç dökülmesini önlemek için öncelikle bunun altında yatan bir hastalık varsa o tedavi edilmelidir.

Kadınlarda, yaygın saç dökülmesi (Telojen efflivium) ve erkek tipi saç dökülmesi (Andrajenik tip) olarak adlandırılan iki tip saç dökülmesi görülür. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normaldir. Bu dökülme duş alırken, saç tararken vs. görülür. Erkek tipi saç dökülmesinde, özellikle saçın üst kısımlarında seyrelme ve incelme gerçekleşir. Erkek tipi saç dökülmesi genellikle yumurtalık kistleri, hormonal bozukluklar ve böbrek üstü bezi büyümeleri sonucu oluşur.

Saçlar hangi mevsimde daha çok dökülüyor?

Uzmanlar, sonbaharda saç dökülmesinin diğer mevsimlere göre daha fazla arttığını söylüyor. Bunun nedeni ise sonbaharda sebze ve meyvenin az olması nedeniyle vitamin alımının azalması ve hava sıcaklığının ani değişimleri ile havadaki nem ve su oranının değişimi de sonbaharda saç dökülmesi nedenlerindendir.

Sonbaharda saç dökülmesi için sadece hava ve nem etkili değildir, yaz tatilinin sona ermesiyle beraber monoton şehir hayatının başlaması, günlük yorucu işlerin yapılması, trafik stresi, okul stresleri, iş stresi derken sonbaharla beraber oluşan depresif ruh hali de saç dökülmesinin başlaması ve hızlanması için oluşan sebeplerdendir. Fakat bu durum mevsimsel olduğu için bir süre sonra bu dökülme azalarak kendiliğinden geçer. Devam etmesi durumunda ise doktora başvurmanız gerekir.

Saç dökülmenizin mevsimsel olduğunu nasıl anlarsınız?

Günlük normal saç dökülme oranı yaklaşık 50–100 saç telidir. Mevsimsel değişimler ile bu sayı iki kat artabilir.

Saç dökülmenizin mevsimsel olup olmadığını anlamak için kendi kendinize basit bir test uygulayabilirsiniz. Bu test için saçlarınız en az 3 gün yıkanmamış olmalıdır. Önce parmaklarınızı saçınızın ön çizgisinden arkaya doğru götürün. Sonra, elinize gelen dökülmüş saçları bir kağıt üstüne koyun ve beş kere bu hareketi tekrarlayın.

Eğer 10 ve 10’dan az saç teli varsa: Her şey yolunda demektir ve bu saç kaybı oldukça normaldir.

10–15 saç teli varsa: Mevsimsel saç dökülmesi başlıyor denebilir. Bol bol vitamin almanız saç sağlığınız için iyi olacaktır.

15’ten fazla saç teli varsa: Saç kaybınız var demektir ve tedaviye ihtiyacınız olabilir. Doktora görünmenizde fayda var.

Sonbaharda saç dökülmesini önlemek için neler yapılabilir?

  • Kan dolaşımını hızlandırmak ve saç köklerini canlandırmak için zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile saç derinize masaj yapabilirsiniz.
  • Saç dökülmesini önlemek için saçlarınızı 3 günde 1 yıkayın. Temiz ve bakımlı saçlar daha az dökülmektedir.
  • Banyo yaptıktan sonra saçınızı hemen saç kurutma makinası ile kurutmayın. Çünkü saçlar nemliyken daha dayanıksızdır, nemliyken saçlarınızı taramamanız da saç dökülmesini tetikler.
  • Saç boyası ve perma gibi yöntemlerden uzak durun.
  • Saçlarınızı seyrek dişli tarak ya da doğal kıllar içeren fırçalar ile tarayın.
  • Saçlarınızı çok sık toplamayın çünkü saçı çok sık toplamak saç derisini yıpratır ve saç kaybına nedene olur.
  • Yeterli uyuyun ve iyi beslenin.
  • Spora başlayın.

Bu önlemleri alarak kendinizi saç dökülmesinden koruyabilirsiniz.

Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.