Logo Yükleniyor...

Bebeklerde Saç Dökülmesi Normaldir, Peki Neden Olur?


Bebeklerde saç dökülmesi oldukça normal bir durumdur. Fakat ebeveynler için endişe verici olabilir. Bebeklerde, genellikle yaşamlarının ilk aylarında beşiklerinde oluşan sürtünme dahil çeşitli nedenlerle saç dökülmesi gözlemlenebilir.


Neredeyse tüm bebeklerin saçlarının bir kısmı, belki de büyük bir kısmı ilk birkaç ay içerisinde dökülebilir. Bazı bebeklerin başlarının arkasındaki saçlar, kafa derisinin diğer kısımlarına göre daha fazla dökülecektir. Bu normal ve beklenen bir durumdur. Fakat endişelenmeyin, bu saçlar yeniden çıkacaktır. [1][2]


Bu yazımızda bebeklerde saç dökülmesi neden olur sorusunun cevabına bakacağız. 


Peki Neden Yenidoğan Bebeklerde Saç Dökülmesi Görülebilir?

Bebeklerde saç dökülmesinin nedenleri oldukça zararsızdır. Bunlardan aşağıdaki gibi bahsedebiliriz. 

Telogen effluvium

Bebekler, sahip olacakları tüm saç kökleriyle birlikte doğarlar. Saç kökü, saç tellerinin çıktığı derinin bir parçasıdır. Doğumda, bazı saç kökleri dinlenme evresinde (telogen evresi) ve bazıları büyüme evresinde (anagen evresi) olur. Ancak belirli faktörler, telogen evresini hızlandırarak saç dökülmesine neden olabilir: yani hormonlar devreye girer.

Gebelik sırasında vücudunuzda dolaşan ve saçlarınızı daha dolgun gösteren hormonlar, göbek bağı sayesinde bebeğinizin vücudunda da dolaşır. Ancak doğumdan sonra bu hormonlar azalır ve hem bebeğinizde hem de sizde saç dökülmesini tetikleyebilir.

Sürtünme ve Tahriş

Bebeğinizin kafasının arkasındaki saçlar, saçların beşik yatakları, bebek arabaları ve oyun parklarının sert yüzeylerine sürtünmesi nedeniyle dökülebilir. Bu tür saç dökülmesine "yenidoğan oksipital alopesi" ya da basitçe "sürtünme alopesi" denir. Bebekler genellikle yedinci ayın sonuna doğru dönmeye başladıklarında, bu seyrek saçlı bölgeler yeniden dolmaya başlar. 


Bazı araştırmalar bebeklerde görülen saç dökülmesinin doğumdan önce başlayan fizyolojik bi olay olduğunu öne sürse de bebeklerin başlarının sürekli farklı yüzeylere temas etmesinin sürtünme alopesinin en yaygın kabul gören açıklaması olduğu düşünülmektedir.

Konak

Eğer bebeğinizin başındaki saçlar sertleşmiş kepeğe benzeyen kabuklu, pullu bazen ise yağlı lekelerle kaplı mı? Bu duruma ‘’konak’’ denir. Bu durumun tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de, maya ya da hormonal değişikliklerin saç derisinde daha fazla yağ üretimine yol açtığını düşünülüyor.

Her ne olursa olsun, bu durum ağrılı, kaşıntılı veya bulaşıcı değildir. Saç dökülmesine de doğrudan neden olmaz, ancak inatçı pulları çıkarmaya çalışırken yanlışlıkla birkaç saç teli de koparabilirsiniz.

Konak genellikle hafif vakalarda birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer, ancak birkaç ay boyunca devam etse bile bu tamamen normal ve zararsızdır.

Saçkıran

Saçkıran olarak bahsettiğimiz durum, çeşitli mantarlar tarafından oluşur. Saç dökülmesine neden olabilir ve genellikle saç derisinde kırmızı, pullu, halka şeklinde bir döküntü görülür.

Washington D.C.’deki Children’s National Hastanesi doktorlarına göre, saçkıran genellikle 2 yaş altındaki çocuklarda görülmez. Ancak oldukça bulaşıcıdır, bu yüzden evdeki bir kişide varsa, paylaşılan şapka ve saç fırçaları gibi eşyalarla kolayca yayılabilir.


Alopesi areata

Bu, başta yamalı kelliklere yol açan bir cilt durumudur. Alopesi areata, yaşamı tehdit eden veya bulaşıcı bir hastalık değildir. Bağışıklık sistemindeki bir bozukluktan kaynaklanır ve bu bozukluk, sağlıklı saç hücrelerine saldırarak onları yok eder. 2002 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, 6 ayın altındaki çocuklarda çok nadir görülse de bazı vakalar rapor edilmiştir. [1][2]


Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeğinizin dökülen saçları için endişelenmenize gerek yok. Uzmanlara göre, bebeklerin ilk birkaç aylarında dökülen saçları 6 ile 12 ay arasında geri geliyor. Saçın yeniden çıkmasını hızlandıracak bir şey yapmanız mümkün olmasa da, saçkıran ya da alopesi areata gibi bir tıbbi durumdan şüpheleniyorsanız, teşhis ve tedavi seçenekleri için doktorunuza başvurun ve daha fazla saç dökülmesininin önüne geçmeye çalışın. 

Sürtünmeden kaynaklanan saç dökülmesini azaltmak için bebeğinize daha fazla karın üstü zaman tanıyabilirsiniz, ancak 1 yaşına gelene kadar onları sırt üstü yatırmaya devam edin. Bu, bebekler kendi başlarına güvenli bir şekilde dönebilene kadar önemlidir. [1]


Bebekler İçin Bakım Önerileri

  • Hafif bir bebek şampuanı kullanın: Bebeklerin saç derisi oldukça hassas olduğundan, hafif bir şampuan tercih etmek önemlidir. Bu tür şampuanlar, yeni doğanların saç derisini daha az tahriş eder ayrıca gözleri de yakmaz.Bebeğinizin hassas cildini korumak için paraben, sülfat ve yapay kimyasallar içermeyen doğal ürünleri tercih etmek de faydalı olabilir.
  • Ovalamayın: Bebeğinizin saç derisini yıkarken sert haretketlerden kaçının. Bunun yerine, şampuanla ıslatılmış bir yüz havlusunu kullanarak bebeğinizin başına nazikçe masaj yapın. Bu, hem saç derisini temizler hem de rahatlatır. Bebeğinizi yıkarken suyun sıcaklığının ılık olmasına dikkat edin; ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır.
  • Yumuşak kıllı bir fırça kullanın: Eğer bebeğinizde konak problemi varsa, köpüklü saçta yumuşak kıllı ibir fırça kullanabilirsiniz. Bu pulları çıkarmada yardımcınız olabilir. Ancak bunu yaparken de aşırı baskı yapmaktan kaçının. Konak zararsızdır ve kendiliğinden geçecektir. Bebeğinizin rahatını sağlamak için bu işlemi nazik ve sakin bir şekilde yapmalısınız.
  • İyice kurutun: Bebeğinizin saçlarını yıkadıktan sonra nazikce bir havluyla kurulayın. Saçları ovalamak yerine havluyu saçın üzerine koyarak hafifçe bastırın. Bu, fazla suyu emmesine yardımcı olurken saçlarının da zarar görmesini önler.
  • Düzenli kontrol edin: Bebeğinizin saç derisini düzenli olarak kontrol edin. Herhangi bir kızarıklık, kaşıntı ya da anormal bir döküntü farkederseniz bir çocuk doktoruna danışabilirsiniz. Böylece, olası cilt problemlerini zamanında tespit edebilir ve gerekli tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz [1][2]


Kaynakça

  1. https://www.healthline.com/health/baby/baby-hair-loss 
  2. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Hair-Loss-Alopecia.aspx
Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.