Seboreik dermatit, cilt üzerinde meydana gelen kızarıklık ve pullanma ile kendini gösteren kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Bu hastalıkta; cildin üst tabakası kalınlaşır, deri kurur ve pul pul olması sonucunda dökülme meydana gelir. Toplumda görülme sıklığı %5 olan seboreik dermatit hastalığı, vücudun yağlı ve kıllı bölgelerinde görülür ve görüldüğü bölgeye göre farklı şekillerde meydana gelebilir.
Seboreik dermatit, bebeklik ve yetişkinlik döneminde olmak üzere iki türlü karşımıza çıkar. Bebeklik tipi olan egzama şeklinde olur, ilk üç ayda başlar ve genellikle bir yaş sonrası gerilemeye başlar. Yetişkinlerde ise genellikle ergenlik döneminde görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık karşılaşılır.
Seboreik dermatit yoğunlukla saçlı bölgelerde meydana gelir. Saç, kaşlar, burun kenarı, yanaklar ve kulak içinde rastlanabilir. Erkeklerde, sakal bölgesinde kıl kökü iltihabı olarak da görülebilmektedir. Nedenleri tam olarak bilinmese de doğruya en yakın tahmin, ciltteki yağlar üzerinde oluşan bakterilerin sebebiyet verdiği yönündedir. Saç dökülmesi problemi olarak da meydana gelebilir. Saçların aşırı yağlanması durumunda, yağlar üzerinde tutulan bir hastalık olduğu için saç derisine zarar vererek saç dökülmesi sorununu oluşturabilir. Saç dökülmesine karşı şampuan, bu konuda destek sağlayabilir. Kıl köklerinin diplerinde iltihap ve mantar oluşturarak ortaya çıkar. Bu durum, kalıcı saç dökülmesi meydana getirir. Saç dökülmesine karşı şampuan kullanımı, hastalığın oluşmasının önüne geçebilir. Tüm bunların yanında, seboreik dermatit oluşumunu engellemek için izlenebilecek en doğru yol, düzenli cilt bakımıdır. Özellikle saçlar, sık sık yağlanma olan bir bölge olduğu için, bu hastalığın oluşumuna elverişli bir ortam sunar.