Logo Yükleniyor...
Saç Hastalıkları Kaça Ayrılır ?

Saç Hastalıkları Kaça Ayrılır?

Vücudumuzdaki en büyük organımız olan deride, çeşitli rahatsızlık oluşumları gözlenebiliyor. Bunlardan bazıları görünen derimizde oluşabilirken, saç derimizde de bazen erken fark edemediğimiz hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklar genellikle kendilerini saç dökülmesiyle gösterebilir. Normalden fazla saç dökülmesi gözlemlendiğinde mutlaka problemin kaynağı araştırılmalıdır.


Saç Derimizde Oluşabilecek Hastalıklar Nelerdir?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Tıptaki ismi ‘’androgenetik alopecia’’ olan erkek tipi saç dökülmesi, genellikle kalıtsaldır. Genetik ve hormonal etkilerle ortaya çıkar. Çoğunlukla erkeklerde görülmesinin yanı sıra kadınlarda da bu saç hastalığına rastlanabilir. Saçlarda seyrelme ve incelme ile kendini göstermeye başlar. Erkeklerde saç çizgisinin geri çekilmesi ve tepe açıklığı görülürken kadınlarda taç biçiminde bir incelme görülür. Kalıcı bir dökülme çeşiti olduğundan dolayı tedavisi için de saç ekimi önerilir.

Saçkıran: Tıptaki ismi ‘’alopesi areata’’ olan hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Vücudun kendi hücre ve dokularını yabancı olarak tanıması ile açıklanabilir. Saçkıranda da bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırır ve uzamasını durdurarak dökülmelerine sebep olur. Genetik faktörlerle de ilişkilidir. Yani atalarınızda böyle bir hastalık görülmüşse sizde de görülme olasılığı daha fazladır. Saçlı bölgede oval ve düzgün açıklıklarla kendini gösterir. Hafif derecedeki belirtiler ve erken aşamadaki vakalar tedaviye gereksinim olmadan saç oluşumunu destekleyen ürünlerle önlenebilir. İlerleyen saçkıran durumları ise uygun ilaçlarla tedavi edilebilir.

Saç Derisinde Egzama: Yaygın deri rahatsızlığı olarak bilinen egzama, saç derisinde de ortaya çıkabilir. Genellikle stres kaynaklı ortaya çıkabilir. Ayrıca hormon yapısı ve diğer hastalıklar tetikleyici olabilir. Yağlı saçlara sahip olanlarda, ailede ve kendisinde sedef tanısı konan kişilerde ve yoğun stres altındaki kişiler risk faktörü taşımaktadır. Kafa derisinde oluşan şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülme şeklinde kendini gösterir. Saçta egzama, çeşitli kremlerle desteklenerek tedavi edilir. Şampuan ve diğer saç bakım ürünlerinizi de bu süreçte gözden geçirmelisiniz. Doğal içerikli ürünler kullanmanızda fayda vardır.

Saç Derisinde Sedef: Sedef hastalığında egzamadan farklı olarak, kaşıntı ön planda değildir. Sedef hastalığı görülen derilerde kuru ve sert kabuklar yer alır. Ayrıca sedef hastalığında deride bir iltihap söz konusudur. Tedavi için doktorunuzun önerdiği özel şampuanları kullanabilir, ayrıca iltihap için içten destekleyici ilaçlar kullanarak sedefi en aza indirgeyebilirsiniz.

Kepek: Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen, beyaz ve gri cilt pullarının saç derisinde toplanması şeklinde ortaya çıkan yaygın bir cilt sorunudur. Sedef hastalığı kepeğe sebep olabilir. Bunun dışında stres altında olmak da kepek problemini tetikleyebilir. En temel tedavi de kepek önleyici saç bakım ürünlerinin kullanılmasıdır.

Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.