erkeklerde genetik saç dökülmesi engellenebilir mi

Erkeklerde Genetik Saç Dökülmesi Engellenebilir mi?

04.09.19

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Saç dökülmesinin pek çok nedeni vardır. Erkeklik hormonuna bağlı androgenetik alopesi (AGA) 25’li yaşlardan itibaren yavaşça başlar ve hayat boyu sürer.  Elli yaşına ulaşmış erkeklerin yaklaşık % 50’sinde AGA gözlenir. Peki, “Saç dökülmesi ne şekilde gerçekleşir?” veya “Genetik saç dökülmesi engellenebilir mi?” gibi soruları birlikte inceleyelim.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Erkek tipi saç dökülmesinde ilk önce başın tepe kısmında ve şakaklarda bulunan saç telleri cılızlaşır. Dökülme, incelen saç tellerinin telojen faza girmesiyle devam eder. Yalnızca ense ve şakaklardaki saç telleri kalana dek sürer. Özellikle başın orta kısmı en hızlı dökülme görülen yerlerdir. Tıpta androgenetik alopesi saç dökülmesi olarak geçen bu durum erkeklerde bulunan androjen hormonunun 5 alfa redüktaz enzimi tarafından DHT’ye dönüştürülmesi sonucu meydana gelir. Peki genellikle erkeklerde meydana gelen genetik saç kaybını önlemenin yolları var mıdır?

 

Genetik Saç Dökülmesi Engellenebilir mi?

Saç dökülmesinde erken teşhis oldukça önemlidir. Günde 150’den fazla saç teli dökülüyorsa muhakkak bir uzmana başvurulmalıdır. Genetik sebeplerle ortaya çıkan saç dökülmesini tamamen engellemek şu an için mümkün değil fakat dökülen saç teli sayısını azaltmak ve dökülmeyi geciktirmek için yapılabilecek şeyler mevcut. Aileden gelen saç dökülmesini geciktirmek için dermokozmetik ürünler kullanılabilir. Bu saç tipine uygun ürünlerin kullanımı saç köklerini güçlendireceği için dökülmeyi geciktirebilir. Bir diğer yöntem ise ağızdan alınan ilaçlar olabilir. İlaç kullanımı yan etkiler yaratabileceğinden kişiler muhakkak bir uzmana danışmalıdır. Bununla birlikte uygulanan saç mezoterapisi, prp gibi medikal tedavi yöntemleri de mevcut fakat bu yöntemler de kesin sonuç vermiyor. Aynı zamanda beslenme, hormonal değişiklikler ve mevsimsel geçişler gibi durumlar da saç dökülmelerinde etkili olabiliyor. Bu sebeple beslenme programı oldukça vitamin ve protein odaklı yapılabilir. Özellikle bolca meyve ve sebze tüketmek saç köklerini güçlendirme de yardımcıdır. Besinler haricinde vitamin takviyesi almak da bir diğer yöntem olabilir. Mevsimsel geçişlerde ise saç dökülmesine fayda sağlayacak saç bakımı rutini uygulanabilir. Böylece ekstra kuru ve kopmaya meyilli zamanlarda saç telleri beslenmiş olur. Genel anlamda saç dökülmesini engellemek için kişinin kendi rutinlerine ve aile hikayesine hâkim olması gerekir.