kansizlik-saci-nasil-etkiler
kansizlik-saci-nasil-etkiler

Kansızlık Saçı Nasıl Etkiler?

21.07.19

Kansızlık Nedir?

Anemi yani kansızlık, vücudumuzun dokularına yeterli oksijen taşıyabilmek için yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücrelerimizin olmadığı bir durumdur.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

  • Yorgunluk ve güçsüzlük
  • Soluk cilt
  • Baş dönmesi
  • Tırnakların çabuk kırılması
  • Saçlarda dökülme
  • Sinirlilik hali
  • Ağız kenarında yaralar
  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı

Aneminin ilk döneminde belirtiler hafif yaşanabilir fakat ilerleyen dönemlerde yaşanan belirtilerde kötüleşir.

Kansızlığın Nedenleri Nelerdir?

  • Vücudumuzun yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmemesi
  • Kanamalar
  • Vücudumuzun kırmızı kan hücrelerini yok etmesi

Hemoglobin miktarının azalması kansızlığa sebep olur

Kan içeriğinde farklı hücreler bulundurur. Kanda bulunan alyuvar yani kırmızı kan hücreleri, oksijeni vücudumuza dağıtmakla görevlidir. Kırmızı kan hücrelerimizin az olması ya da oksijeni yeterli taşıyamaması kansızlığa neden olur. Kansızlık hemoglobinin azalmasının sonucudur.

Demir eksikliği kansızlığa sebep olur

Erkeklere oranla kadınlarda demir ihtiyacı daha fazladır. Vücudun ihtiyacı olan demir miktarı yetersiz kaldığında kansızlık ortaya çıkmaktadır.

Kansızlık Türleri ve Nedenleri

Demir eksikliği anemisi: En yaygın anemi türü demir eksikliği anemisidir. Hemoglobin üretimi için demire ihtiyacımız vardır. Eğer demir yeterli miktarda değilse yeterli hemoglobin üretilemez.

Vitamin eksikliği anemisi: Vücudumuzun sağlıklı ve yeterli miktarda kan üretmesi için Folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır.

Kronik hastalık anemisi: Bazı hastalıklar (kanser, AIDS, böbrek hastalığı, Crohn ve diğer kronik inflamatuar hastalıkları gibi) kırmızı kan hücrelerimizin üretilmesini engelleyebilir.

Aşırı kansızlık: Vücudumuz yeterli miktarda kırmızı kan üretimi yapamadığında ortaya çıkar. Enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, otoimmün hastalıklar ve zehirli kimyasallar nedenleri arasındadır.

Kemik iliği hastalığına bağlı kansızlık: Bazı hastalıklar (lösemi, miyelefibroz gibi) kemik iliğindeki kan üretimini etkileyip anemiye neden olur.

Hemolitik kansızlık: Genetik ya da daha sonradan gelişebilen kansızlık çeşididir. Kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinden daha hızlı yok edilmesiyle oluşur.

Orak hücre anemisi: Kalıtsal bir kansızlık çeşididir. Kusurlu hemoglobin formundan kaynaklı olarak kronik olarak alyuvar kıtlığı olur.

Kansızlık Saçımızı Nasıl Etkiler?

Saçlarımızın sağlıklı olması için kan değerlerimizin iyi olması önemlidir. Güçlü bir saç oluşturmak için saç hüclerimiz ihtiyacı olan enerjiyi, oksijeni ve besini kan dolaşımımızdan alır. Bu nedenle kan değerlerimiz saçımızda değişime yol açar.

Kan değerlerimiz düştüğü zaman saçlarımız matlaşıp cansızlaşır ve kırılma kopma gibi sorunlar yaşanabilir. Aynı zamanda kansızlık kadınlarda genetik olarak saç dökülmelerine dolayısıyla saç kaybının daha erken başlamasına sebep olur. Kan değerinde saçımızı etkileyen en önemli faktörler Demir, B12, Feritin, Çinko, Folik, Biotin, Asit ve D vitaminidir. Bu değerler alt sınıra yaklaştığında dahi saç kayıpları yaşanabilir. Sadece demirin azalması dahi saç dökülmesine sebep olur.

Saç kayıplarımızın nedenleri doğru analiz edilip doğru tedavi edilmelidir. Tıbbi yardım alınmalı demir bakımından zengin zengin gıdalar tüketilmelidir.