Doğru ve etkili bir cilt bakım rutini oluşturmak için bazı hususları göz önünde bulundurmak ve bu doğrultuda alışkanlıklar edinmek gerekir. İyi bir cilt bakımının anahtarı, cilt tipini tanımak ve ihtiyaçlarını bilmektir; zira her cilt tipinin hassasiyet düzeyi ve bakım ihtiyacı birbirinden farklıdır. Cilt tipini belirlemek, zaman zaman kafa karıştırıcı bir hâl alabilir. Yazımızın devamında “Cilt tipi nasıl öğrenilir?” sorusunu yanıtlayarak farklı cilt tiplerine değindik. Böylece cildinize uygun olan doğru ürünleri seçebilir ve sağlıklı, ışıltılı bir cilde adım atabilirsiniz.
Cilt tipinizi doğru bir şekilde tanımak, etkili bir cilt bakım rutini oluşturmanın temel adımlarından biridir. Peki cilt tipi nasıl anlaşılır? Hangi ürünleri seçmek ve nasıl bir bakım yapmak gerektiğini belirlemek için cildi iyi gözlemlemek önemlidir. Hangi cilt tipinin ne şekilde anlaşılabileceğini sizin için sıraladık:
Cilt tipinizi belirledikten sonra bakım rutininizin diğer adımlarını oluşturmanız daha kolay bir hâle gelir. Bu sayede cildinizin ihtiyaçlarına uygun ve etkili sonuçlar almanıza yardımcı olabilecek cilt bakım ürünlerini belirlemeniz de mümkün olur.
Cilt tipleri genel olarak normal, yağlı, kuru ve karma olarak sınıflandırılır. Hassas cilt ise esasen spesifik bir cilt yapısına işaret etmese de özel bir bakım gerektirdiği için ayrı bir cilt tipi olarak kabul edilmeye başlamıştır. Hassas cilt grubunda farklı cilt problemleri mevcuttur. Tüm bu farklı cilt tipleri, bakım rutinlerinde ve ürün seçimlerinde de farklılıklar gerektirir.
Normal cilt, genellikle pürüzsüz, yumuşak ve sağlıklı bir görünüme sahiptir. T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene gibi bölgelerde aşırı yağlı veya kuru bölgelerin olmaması normal cilt tipinin belirtilerindendir. Nemlendirme ve günlük cilt temizliği gibi temel bakım adımları, normal cilt tipinin sağlığını korumasına yardımcı olur.
Yağ üretimi en düşük olan cilt tipi kuru ciltlerdir. Bu durum; düşük sebum üretimi, hormonal dengesizlikler ve iklim koşulları gibi faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Ayrıca kuru bir cilde sahip olmanın bir cilt rahatsızlığı olmadığı unutulmamalıdır. Doğru bir bakımla sağlıklı ve bakımlı bir görünüme sahip olmak mümkündür.
“Cilt tipi nasıl belirlenir?” sorusunu yanıtlamak, yağlı cilt tipine sahip olan kişiler için pek de güç değildir. Cildiniz yağlı ise aynaya baktığınızda bazı işaretleri fark edebilirsiniz. Yağlı cilt tipi, özellikle T bölgesinde aşırı yağ üretimi ile karakterizedir. Parlak görünümlü cilt, geniş gözeneklere ve akneye de eğilimli olabilir. Yağlı ciltler için düzenli bir bakım rutini ve eksfoliasyon işlemini belirli periyotlarla tekrarlamak önemlidir. Peki karma cilt tipi nasıl olur?
Aynı anda farklı bölgeleri hem yağlı hem de kuru cilt özellikleri gösteren karma ciltler; kurumaya, yağlanmaya ve akneye eğilimli olabilir. Dolayısıyla bölgesel olarak farklı ürünler ve bakım rutinleri uygulamak faydalı olabilir. Örneğin; burun ve çene bölgesi genellikle yağlı olduğundan buraları tonikle temizlemek önemlidir. Benzer şekilde yanaklar kuruduğu için aksatmadan nemlendirilmelidir.
Tahriş, kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi sorunlarla daha sık karşılaşıyorsanız hassas bir cildiniz olabilir. Hassas cilde sahip olan kişilerin bakım rutini cildi yatıştıran, koruyan, nazik ve hipoalerjenik ürünler ile zenginleştirilmelidir. Özellikle parfüm, paraben, alkol ve sert kimyasallar içeren ürünlerden mutlaka kaçınmalısınız.