Logo Yükleniyor...
Saçlar Neden Beyazlar?

Saçlar Neden Beyazlar?

Pek çok insan saçların beyazlamasını stres ve yaşlılığa bağlasa da saçların beyazlamasının birçok sebebi vardır. Peki, saç beyazlamasının sebepleri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

 

Saçların Beyazlamasının Sebepleri Nelerdir?

Yaşlanma: Yaş alma ile birlikte yaşanan değişimlerden birisi de saçlardır. Saçlarda ve sakallarda zaman geçtikçe grileşme ve beyazlaşma görülür. Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.

Travmalar: Yaşanan travmalar ve ani şok anlarında yaşanan büyük üzüntü, depresyon veya şaşkınlıklar saçlarda beyazlamaya neden olabilir. Genel olarak çok sık rastlanmasa da bir gece içinde tüm saçın beyazlaması gibi durumlar meydana gelebilir.

Genetik Faktörler: Saç dökülmesi veya saçın yapısı gibi konularda genetik faktörlerin büyük rol oynaması gibi saçların beyazlamasında da genetik faktörler oldukça önemlidir. Anne babasının saçlarında beyazlama olan kişilerin saçları yaş aldıkça grileşmeye veya beyazlamaya daha meyillidir.

Çevresel Faktörler: Şampuan, saç kremleri, klimalar veya çevresel nedenlerle fazla kimyasala maruz kalmak gibi etkilerde saç beyazlamasına neden olabilir. Saç kökleri çevresel faktörlerden hızlı bir şekilde etkilenebilir.

Hipotiroidizm ve Hipofiz Bezi Bozuklukları: Tiroid bezleri, kalp atış hızı, vücut sıcaklığı ve kan basıncını kontrol eden hormonlardır. Hipofiz bezleri tarafından kontrol edilen tiroid bezlerinin az çalışması halsizlik, saç beyazlaması veya saç dökülmesi gibi durumlara yol açabilir.

Werner Sendromu: Werner sendromu, erken yaşta saç beyazlamasının sık karşılaşılan nedenlerindendir. Werner sendromuna sahip olan kişiler genellikle ergenliğe erişene kadar normal gelişim gösterirler. Ergenlikle birlikte ses kısıklığı, cildin incelmesi veya sertleşmesi, saçların beyazlaması ve anormal miktarda saç dökülmesi gibi sorunlar ortaya çıkar.


Beyaz Saç Koparılırsa Daha Çok Beyazlar mı?

Beyaz saç hakkında doğru bilinen yanlışlardan birisi beyaz saçın koparılınca artacağıdır. Saç telinin kökten koparılması saç derisine oldukça zarar verebilir. Fakat bu durumun diğer saç tellerini beyazlatacağı düşüncesi doğru değildir. Çünkü koparılan bir saç teli diğer saç köklerini etkileyemez. Bu nedenle beyaz saçın kopması kişiyi endişelendirmemelidir.

Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.