İnsan saçı, mevsimlere göre dökülme ve canlılık bakımından farklılık gösterir. Bu doğal bir döngünün parçasıdır. Kuzey yarım kürede ilkbahar aylarında hızlı uzama ve canlılık görülürken, sonbahar aylarında dökülme miktarında artış gözlenebilir. Buna mevsimsel saç dökülmesi adı verilir.
Genetik yatkınlık
Saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde farklı nedenlerle görülür. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle, erkek tip hormona duyarlı ve genetik nedenlerle olur. Bu tip saç dökülmesi kroniktir ve yaş ilerledikçe kellik oluşur. Mezoterapi ve PRP gibi tedavilerle saç dökülme hızı yavaşlatılır. Bu tip dökülmeler, kadın tipi saç dökülmelerinde de görülür. Kadın tipi saç dökülmesi tedavisi için erkeklerdeki gibi bir tedavi dışında, hormonal tedaviler de dökülmeyi önlemede başarılı olur.
Deri problemleri
Sedef hastalığı, egzamalar, akne, mantar hastalıkları gibi deri hastalıklarında saç etkilenirse, dökülme meydana gelebilmektedir. Bu deri kaynaklı dökülmelerin çoğu, saç derisini de etkiler. Bu dökülmelerin tedavisi, neden olduğu belirlenen deri hastalığının tedavisiyle sağlanır.
Yanlış beslenme alışkanlıkları
Dengeli ve yeterli beslenmemek, uzun süreli açlıklar gibi beslenmeye dayalı nedenler, saçı olumsuz etkiler ve dökülmesine yol açabilir. Dengeli ve bilinçli beslenme saç dökülmesinin tedavisinde önemli bir basamaktır.
Vitamin ve mineral eksikliği
Saç için gerekli B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineral değerlerinin kanda eksik olması, saçın dökülmesine yol açan diğer nedenlerden biridir.Demir düşüklüğü için alınan demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumda, eksiğin takviyesi, mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.
Hormonal sorunlar
Aşırı tüylenme, aşırı derecede akne oluşumu, adet düzensizlikleri gibi hormonal problemler, saç dökülmesini tetiklemektedir. Bu problemin belirlenmesi için, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler, bu nedenle oluşan dökülmeler konusunda etkilidir.
Bazı iç hastalıkları ve ilaç kullanımı
Diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroit hastalıkları için kullanılan ilaçlar, kullanılan hormonlar, doğum kontrol ilaçları da saç dökülmesine yol açmaktadır. Bu faktörlere bağlı saç dökülmesi varsa, bu durumun mutlaka bir uzman tarafından yapılacak tetkiklerle kapsamlı olarak araştırılması gerekir.
Doğum ve kemoterapi süreci
Hamilelik sonrası saç dökülmesi, hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden dökülmesinden kaynaklanır. Bu tip dökülmenin önlenmesi, bir uzman kontrolünde yapılacak takviyelerle sağlanabilir. Saç dökülmesinde diğer bir neden kemoterapi işlemidir. Kemoterapi alan hastalarda gerekli ilaçların kullanımıyla dökülme azalır ve kemoterapi süreci bittiğinde saç toparlanmaya başlar.
Yanlış kozmetik ürün kullanımı
Derinizin nem durumu, yapısal özellikleri ve elastikiyet kaybına göre değerlendirilip, cilt durumunuza uygun temizleme ve nemlendirme ürünü kullanmanız gerekir. Doğru ürün kullanma konusunda, mutlaka bir uzmana danışın. Cilt bakımının düzenli yapılması, doğru nemlendirici kullanılması ve bunların doğru yerlerden alınması sağlıklı ve canlı bir cilde kavuşmanızı sağlar.
Stres ve depresyon
Yoğun iş hayatı, kişinin kendine vakit ayıramamasıyla gibi nedenlerle ortaya çıkan stres, depresyon ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar, saçın dökülmesine neden olabilir.Bu tip saç dökülmesi, saç kıranla karıştırılabiliyor. Saç kıran, genellikle psikolojik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkileyebilir.Stresten kaynaklanan saç dökülmesi, stres nedenlerini hayatınızdan çıkarmanız ile ilişkilidir.
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar
göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için
çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.