Logo Yükleniyor...
Saç Sağlığının En Önemli Düşmanı Stres

Saç Sağlığının En Önemli Düşmanı Stres

Stres, günlük hayatımızı etkilediği gibi saç sağlığını da önemli ölçüde etkiler. Günümüzde şehirleşmiş yoğunluktan dolayı stressiz insan sayısı çok aza indi. Kişisel sorunlar, aile hayatı, aşk hayatı derken birçok şeyi stres yapar hale geldik. Bu durum hem vücut sağlığımızı hem de saç sağlığımızı etkiliyor. Saç kaybımız veya saç sağlıksızlığı bizi psikolojik anlamda Saç sağlığımız genetik yapımıza ya da hastalıklarımıza göre değişebilir ama bunlara ek veya bunlar dışında stres de saç sağlığına etki edince saçta dökülmeler ve beyaz saç telleri oluşumu başlıyor. Stres, saç köklerine rengi veren pigmentlere de etki ettiği için yeni saç çıkan köklerden beyaz teller çıkmaya başlar. Stresin uzun sürdüğü dönemlerde ise saç dökülmesi artar. Artan saç dökülmesi önce şakaklarda ve saç tepesinde kellik oluşturmaya başlar. Saç dökülmesinde genetik yatkınlık, hastalık, ilaç kullanımı, beslenme bozukluğu veya herhangi bir psikolojik rahatsızlık yaşıyorsanız stres bu durumları daha da etkileyecektir. Eğer saçlarınızın daha da dökülmesini istemiyorsanız psikolojik tedavi görüp stresten uzak durmaya çalışın ve saç kökleriniz için bakım önerisi olarak zeytinyağı ile saçlarınıza haftada bir maske yapın. Zeytinyağı saç köklerini kurutmadan nemlendirecektir. Saça ısı veren şekillendiricilerden uzak durun. Saça ısı veren şekillendiriciler saçların uçlardan kırılıp koparak dökülme problemine sebep olur.

 

Anti Stress Şampuanı ile Saç Bakımı

 

Her gün kullandığınız şampuanın saçınıza uygun olan bir şampuan olduğuna emin olun. Bitkisel şampuan kullanıp saç oluşumuna ve güçlenmesine destek olan şampuanları tercih edebilirsiniz.

 

Beslenme şeklinize özen gösterin. Vücut gerekli vitaminleri alamazsa saçınızın güçlenmesine de destek olamaz. Saç kökleri güçsüzleşir ve dökülmeye başlar. Saç köklerinize aldığınız besinlerle destek olmak istiyorsanız özellikle somon gibi omega-3 yağ asitleri ve protein içeren deniz ürünlerini tüketerek saç köklerinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Ispanak içerdiği demir ve demir emilimine yardımcı olan C vitamini ile saç dökülmelerini azaltmada etkili olur. Süt, peynir, yoğurt gibi çinko bakımından zengin olan süt ürünleri saç köklerinin sağlıklı olmasını sağlayan keratin maddesinin üretimini destekler. Keratin tablet ürünleri ile keratini saçlarınız için dışarıdan temin edebilirsiniz. Saçlarınızın sağlığı için beslenmenize dikkat ederken stresten uzak durmayı unutmayın.

Saçımız hepimizin hayatında önemli yer kaplar. Sürekli saçımızla uğraşıp dururuz. Bazen fönlerken, bazen kıvırcık yapmaya çalışırız bazen kısacık kestirir bazen de kestirmeye kıyamayız. “Siyaha boyayacağım” derken bir anda sarışın olma kararı alır aniden rengini değiştiririz. Her türlü bakımı yaparız nerden ne duyduysak hepsini deneriz. Bakım yağları sürer saatlerce bekletiriz. Zamanımızın bir çoğunu saçımızla uğraşırken harcarız hatta o gün bir türlü şekil almıyorsa randevular bile iptal olabilir. Bazen kuaförler en iyi dostumuz olur saçımızı daha güzel yapmak için tüm günümüzü kuaförde geçirebiliriz. Peki ya saçımızla bu kadar ilgileniyorken sağlığını kaybettiğini ve döküldüğünü görüyorsak ? “ O kadar bakım yapıyorum ama dökülmesini durduramıyorum” diyenleri duyar gibiyiz. Saçlarımız bir çok nedenden dolayı dökülebilir. Mevsim geçişleri, hormonal bozukluklar, tiroid, gebelik, düzensiz beslenme gibi nedenlerden saç dökülmesi yaşayabiliriz. Yapılan araştırmalara göre bazı saç dökülmeleri anne babadan alınan kalıtsal genetik özelliklerdir. Bunlara bir de yoğun iş hayatı, özel hayat ile ortaya çıkan stres de katılınca saç dökülmesine etki ediyor. Strese bağlı saç dökülmesi saç kıran ile de karşılaşabiliyor. Psikolojik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan saç kıran sosyal hayatı bile etkileyebiliyor.

Günlük ortalama 50 ile 100 adet saçımız dökülür. Bu dökülmeler mevsim geçişlerinde iki katına çıkabilir. Eğer saç dökülmeleriniz aşırıya kaçıyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.


Çerezleri Kullanıyoruz
Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.