Blog Blog
Saç Dökülmesine Yol Açan Sebepler Nelerdir ?

Saç Dökülmesine Yol Açan Sebepler Nelerdir ?

18.03.18
Saç Dökülmesine Yol Açan Sebepler Nelerdir ?
  1. Mevsimsel Saç Dökülmesi

    İnsan saçı, mevsimlere göre dökülme ve canlılık bakımından farklılık gösterir. Bu doğal bir döngünün parçasıdır. Kuzey yarım kürede ilkbahar aylarında hızlı uzama ve canlılık görülürken, sonbahar aylarında dökülme miktarında artış gözlenebilir. Buna mevsimsel saç dökülmesi adı verilir.

  2. Genetik yatkınlık

    Saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde farklı nedenlerle görülür. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle, erkek tip hormona duyarlı ve genetik nedenlerle olur. Bu tip saç dökülmesi kroniktir ve yaş ilerledikçe kellik oluşur. Mezoterapi ve PRP gibi tedavilerle saç dökülme hızı yavaşlatılır. Bu tip dökülmeler, kadın tipi saç dökülmelerinde de görülür. Kadın tipi saç dökülmesi tedavisi için erkeklerdeki gibi bir tedavi dışında, hormonaltedaviler de dökülmeyi önlemede başarılı olur.

  1. Deri problemleri

    Sedef hastalığı, egzamalar, akne, mantar hastalıkları gibi deri hastalıklarında saçetkilenirse, dökülme meydana gelebilmektedir. Bu deri kaynaklı dökülmelerin çoğu, saç derisini de etkiler. Bu dökülmelerin tedavisi, neden olduğu belirlenen deri hastalığının tedavisiyle sağlanır.

  2. Yanlış beslenme alışkanlıkları

    Dengeli ve yeterli beslenmemek, uzun süreli açlıklar gibi beslenmeye dayalı nedenler, saçı olumsuz etkiler ve dökülmesine yol açabilir. Dengeli ve bilinçli beslenme saç dökülmesinin tedavisinde önemli bir basamaktır.

  3. Vitamin ve mineral eksikliği

    Saç için gerekli B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraldeğerlerinin kanda eksik olması, saçın dökülmesine yol açan diğer nedenlerden biridir.Demir düşüklüğü için alınan demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumda, eksiğin takviyesi, mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.

  4. Hormonal sorunlar

    Aşırı tüylenme, aşırı derecede akne oluşumu, adet düzensizlikleri gibi hormonalproblemler, saç dökülmesini tetiklemektedir. Bu problemin belirlenmesi için, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler, bu nedenle oluşan dökülmeler konusundaetkilidir.

  1. Bazı iç hastalıkları ve ilaç kullanımı

    Diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroit hastalıkları için kullanılan ilaçlar, kullanılan hormonlar, doğum kontrol ilaçları da saç dökülmesine yol açmaktadır. Bu faktörlere bağlı saç dökülmesi varsa, bu durumun mutlaka bir uzman tarafından yapılacak tetkiklerle kapsamlı olarak araştırılması gerekir.

  2. Doğum ve kemoterapi süreci

    Hamilelik sonrası saç dökülmesi, hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden dökülmesinden kaynaklanır. Bu tip dökülmenin önlenmesi, bir uzmankontrolünde yapılacak takviyelerle sağlanabilir. Saç dökülmesinde diğer bir neden kemoterapi işlemidir. Kemoterapi alan hastalarda gerekli ilaçların kullanımıyla dökülme azalır ve kemoterapi süreci bittiğinde saç toparlanmaya başlar.

  3. Yanlış kozmetik ürün kullanımı

    Derinizin nem durumu, yapısal özellikleri ve elastikiyet kaybına göre değerlendirilip, ciltdurumunuza uygun temizleme ve nemlendirme ürünü kullanmanız gerekir. Doğru ürün kullanma konusunda, mutlaka bir uzmana danışın. Cilt bakımının düzenli yapılması, doğru nemlendirici kullanılması ve bunların doğru yerlerden alınması sağlıklı ve canlı bir cilde kavuşmanızı sağlar.

  4. Stres ve depresyon

    Yoğun iş hayatı, kişinin kendine vakit ayıramamasıyla gibi nedenlerle ortaya çıkan stres, depresyon ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar, saçın dökülmesine neden olabilir.Bu tip saç dökülmesi, saç kıranla karıştırılabiliyor. Saç kıran, genellikle psikolojiketkenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkileyebilir.Stresten kaynaklanan saç dökülmesi, stres nedenlerini hayatınızdan çıkarmanız ile ilişkilidir.