şampuan şampuan
saçınızın güneşten zarar gördüğünü gösteren 6 işaret

Saçınızın Güneşten Zarar Gördüğünü Gösteren 6 İşaret

27.07.23

Güneşin parlak ve sıcak dokunuşu, tatil anılarınızın unutulmaz bir parçası olabilir; ancak bu keyifli deneyimin cildinize ve saçlarınıza zarar verebileceğini de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Güneş, deri katmanlarına derinlemesine nüfuz edebilen UVA ve UVB ultraviyole ışınlarını yayar. Özellikle öğleleri ve güneşin en parlak olduğu saatler, UVB ışınlarına en yoğun maruz kaldığımız vakitlerdir. Dolayısıyla güneşin saça faydaları ve zararları olabileceğini dikkate alarak bu doğrultuda önlemler almak oldukça önemlidir. Bu yazımızda yaşam kaynağımız olan güneşin saçlarımız üzerindeki etkilerine değinerek güneşten zarar gören saçları gösteren 6 işareti açıkladık. 

Güneş Saçlarımıza Nasıl Zarar Verir?

Hepimiz yazın en sıcak günleri de dâhil olmak üzere dışarıda uzun süreler boyunca vakit geçiririz. Elbette sağlıklı bir yaşamın kalbi olan güneşin faydaları kadar zararları da olabileceği gözden kaçabilir. Peki güneş saça zarar verir mi? Bu soru, tıpkı cilt sağlığında olduğu gibi güneş için de “evet” şeklinde yanıtlanabilir. 

UVA ve UVB ışınlarının her ikisi de genetik zararlara, yaşlanmaya, kırışıklıklara, deri rahatsızlıklarına ve hatta kansere neden olabilir. Güneşin ultraviyole ışınları, saçların yapısal bileşenleri ve pigmentleri üzerinde de yıkıcı etkilere sahiptir. Uzun süreli güneş maruziyeti, saçın nemini ve protein yapısını bozabilir. Ayrıca renk solmasına ve saç tellerinin kırılganlaşmasına da yol açabilir. Dolayısıyla güneşin saça zararlarına karşı saçlarımızı korumak ve sağlıklı tutmak önemlidir.

1) Renk Solması

Güneşin saça zararları arasında en dikkat çeken ve fark edilebilen yıkımların başında saç renginin solması gelir. Güneşin zararlı UV ışınları, saçların renk pigmentlerini etkileyebilir ve renk solmasına neden olabilir. Özellikle boyalı saçlar, güneşe maruz kaldıkça renklerini kaybedebilir. Koruyucu şapkalar, aksesuarlar ve saç bakım ürünleri renk solması sorununa karşı etkili önlemler olabilir.

2) Saçların Donuk ve Cansız Gözükmesi

UV ışınları saç tellerinin dış katmanını etkileyerek saçın nemini ve doğal parlaklığını azaltabilir. Aşırı güneşe maruz kalma, saçın protein yapısının bozulmasına ve elastikiyetinin kaybolmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek, düzenli saç bakımı ve besleyici saç maskeleri kullanarak ve böylelikle saça nem ve parlaklık kazandırarak mümkün olabilir. Ayrıca güneş koruyucu saç spreyleri de tercih edilebilir. Bu noktada küçük bir hatırlatma yapmak faydalı olabilir. Saçlar için mutlaka uygun koruma kremleri kullanılmalıdır. “Güneş kremi saça zarar verir mi?” sorusunu yanıtlarken de bu bilgiyi dikkate almak gerekir. 

3) Kırılgan Saçlar

Güneş ışınları, saçların doğal nem ve yağ dengesini olumsuz etkiler. Bu durum, saçlarda kurumaya yol açabilir. Yağ ve nem dengesi bozulan saçlar kırılmaya, kopmaya ve dökülmeye eğilimli hâle gelir. Özellikle yaz aylarında saç bakım rutininize nemlendirici ve besleyici ürünler ekleyerek saç sağlığınızı destekleyebilirsiniz. 

4) Fazla Bölünmüş Uca Sahip Saçlar

Nemini ve parlaklığını kaybeden saçlar, giderek daha da kuruyarak parça parça bir görünümde olabilir. Bu, oldukça sağlıksız ve bakımsız bir görüntüyle sonuçlanabilir. Eğer güneşin saça zararları sebebiyle saçlarınızın yapısı bu şekilde bir bozulmaya uğradıysa saç uçlarını kestirerek sağlıksız görünümden kurtulabilirsiniz. 

5) Kaba ve Kabaran Saçlar

UV ışınları saç tellerinde nem kaybına neden olarak kuruluğa yol açabilir. Bu da saçların kontrolsüzce kabarmasına ve elektriklenmesine sebep olabilir. Ayrıca güneşin saçtaki doğal yağları yok etmesiyle saç telleri daha da kuru hale gelir ve bu da kaba bir hisse neden olabilir. Saçın güneşten zarar görmesini önlemek için güneşe fazla maruz kalmasını engellemek önemlidir.

6) Saçınızın Suyu Daha Hızlı Emmesi

Saç tellerindeki doğal nem, güneş ışınlarının ve sıcaklığın etkisiyle buharlaşarak yok olur. 

Bu da saçların susuz kalmasına neden olur. Nem kaybeden saçların suyu daha hızlı emmesi olasıdır. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına saçları yeterince korumadan güneşe çıkmamak faydalı olabilir.