Kepek Hakkında Doğru Sanılan 5 Yanlış! Kepek Hakkında Doğru Sanılan 5 Yanlış!
Kepek Hakkında Doğru Sanılan 5 Yanlış!

Kepek Hakkında Doğru Sanılan 5 Yanlış!

16.06.22

Kepek, saç derisinde kaşınmaya sebep olan, beyaz küçük pullar halinde dökülmeler ile başlayan ve ilerleyen zamanlarda iltihaplı saç derisine neden olan bir saç problemi olarak tanımlanabilir. Kepek sorunu, saç ürünlerinin içerdiği zararlı kimyasal içerikler, kuru cilt yapısı, mantar ve alerjiler dahil olmak üzere birçok farklı sebepten ortaya çıkabilir. Kepek tedavisine başlamadan önce saçlardaki dökülme ve kaşıntının asıl kaynağının kepek olduğundan emin olunması gerekir. Bunun nedeni ise kuru saç derisi gibi bazı farklı rahatsızlıklar da beyaz küçük pullara ve döküntülere sebep olabilir ve kepek ile karıştırılabilir.

Kepeklenme Kuru Saç Derisi Sebebiyle Olur

Kuru bir cilt ve saç derisi sorunları dermatit reaksiyonlara sebep olabilir. Bu durum da saç derisinde kaşıntı ve pullanmaya hatta ciltte soyulmalara yol açar. Nedeni ise dermatit ile bağlantılı olan Malassezia mayasının saç derisindeki sebum (yağ) ile beslenmesidir. Bu tarz rahatsızlıklar tamamen farklı saç problemlerini içerir ve kepekle alakası bulunmaz.

Kepek Saç Kaybına Yol Açar

Saç dökülmeleri, kepekle ilişkilendirilebilir fakat bu sorunların tek sebebi yalnızca birbirlerinden kaynaklanmaz. Kaşınan bir saç derisi, saçların sert şekilde kaşınmasına ve kırılmasına sebep olabilir. Saç dökülme problemi yaşıyorsanız stres düzeyinize, yediklerinize ve saç derinizin sağlığına dikkat etmelisiniz ve saç tipinize uygun kepek şampuanı kullanmalısınız.

Kepekli Saçı Daha Az Yıkamak Gerekir

Saçların sıcak suyla yıkanması doğal yağlardan arınmasına ve deride kurumaya sebebiyet verebilir. Kepeğin nedeninin de kuru saç derisinden kaynaklandığını düşünüyorsanız saçları sık sık yıkamaktan vazgeçmek iyi bir fikir gibi görünebilir. Ancak kepeğin sebebi ne olursa olsun biriken ölü deri kalıntılarından arındırmak amacıyla bir süre sık yıkama yapmak gerekebilir. Bu süreçte ılık su ve kepekli saçlar için şampuan ürünleri kullanmak önemlidir. Böylelikle saçlarınızın eski parlaklığını ve canlılığını tekrar kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Kepek Problemi Yaz Mevsiminde Artar

Kepeğin artması ve azalması mevsimlerle ya da mevsim geçişleriyle alakalı bir durum değildir. Buradaki düşüncenin sebebi, havadaki nemin cildi ve saç derisini kurutmasından kaynaklanabilir. Havaların daha az nemli olduğu kış aylarında saç derisi kuruyabilir, sıcak havalarda terin etkisiyle saçlarda yağlanma daha da artabilir. Fakat bu iki durum da saçlardaki kepek miktarında artışa sebep olmaz.

Saç Şekillendirici Ürünler Kepek Oluşumunu Artırır

Kepek oluşumunda stres, genetik ve yeme alışkanlıkları gibi pek çok farklı etken rol alır. Fakat saç şekillendirici ürünler bu etkenlerden biri olarak sayılamaz. Saçlarınızdaki kepek problemi için kepek önleyici şampuan çeşitlerini kullanabilirsiniz.