şampuan şampuan
saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinde olur

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur? Saç İçin Vitaminler

27.07.23

Sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak, hemen hemen her yaştan bireyin isteğidir. Ancak bazen saçlar dökülmeye başlar ve bu durum endişe verici bir deneyim hâline dönüşebilir. Saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. En önemli sebeplerden biri de vitamin eksikliğidir. Vücudumuzun yaşam kaynaklarından olan vitaminler, aynı zamanda saçlarımızın sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Peki saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden olur? Bu yazıda saç dökülmesiyle ilişkili olan vitamin eksikliklerini ve saç sağlığını desteklemek için kullanabilecek vitaminleri ele aldık. İşte saç dökülmesi ve vitaminler arasındaki bağlantıyı anlamamıza yardımcı olacak bilgiler.

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliğinde Olur?

Canlı, gür ve parlak saçlar, geçmişten bu yana sağlık ile ilişkilendirilen bir gösterge olmuştur. İyi görünen saçlar, kişinin öz güvenini ve sosyal yaşamını dahi olumlu etkiler. Genetik faktörler, çevresel etkiler, yaşam tarzı ve yaşlanma gibi unsurlar, saç sağlığını olumsuz etkileyebilir, dökülme sorununu tetikleyebilir. Bu durumu yaşayan veya tecrübe etmese de öncesinde gerekli önlemleri almak isteyen pek çok kişi “Saç dökülmesi ne eksikliğine bağlı olabilir?” sorusuna yanıt arayabilir. 

Sağlıklı saçlara sahip olmak için dengeli beslenme ve doğru vitamin desteği önemlidir. Vitaminler, saçlarımızın güçlü, parlak ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan önemli besin ögeleridir. Saç dökülmesi, genellikle tek bir vitamin eksikliğine bağlı olmaz; ancak genel olarak vücutta yeterli miktarda vitamin bulunmaması saç sağlığını etkileyebilir. Dolayısıyla vücudumuza saç dökülmesi için vitamin desteği sağlayarak dökülme sorununu en aza indirgemek, güçlü ve sağlıklı saçlara sahip olmak mümkün olabilir. 

1) Biotin (Vitamin B7)

Biotin, sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için önemli bir vitamindir. Biotin eksikliği, saç dökülmesini tetikleyebilir. Biotin, saç foliküllerinin güçlenmesine ve saçların daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Doğal olarak pek çok gıdada bulunmakla birlikte takviyeler yoluyla da alınabilir. Saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, biotin içeren besinlere ve takviyelere yönelerek saç sağlığını destekleyebilirler.

2) Demir

Vücutta demir eksikliği olması, saç dökülmesi sorununa yol açabilir. Vücutta yeterli demir seviyesini korumak için demir açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler gibi besinler demir kaynağıdır. Demir takviyeleri de doktor önerisiyle kullanılabilir. Saç dökülmesi sorunu yaşayanlar, demir seviyelerini kontrol ettirmeli ve gerekirse takviye almalıdır.

3) Çinko

Çinko, saç foliküllerinin işlevini düzenler ve sağlıklı saç büyümesini destekler. Ayrıca saç derisinin sağlıklı kalmasına da katkıda bulunur. Çinko eksikliği olan kişilerde saç dökülmesi ve saç incelmesi daha sık görülebilir. Çinko açısından zengin gıdalar arasında kırmızı et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kabak çekirdeği, nohut ve mercimek gibi besinler bulunur. 

4) C Vitamini

C vitamini, saç köklerindeki kılcal damarların sağlığını destekleyerek saç foliküllerinin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca saçları serbest radikallere karşı koruyarak saçın doğal yapısını güçlendirir. Saç dökülmesi için vitamin C alımına özen göstermekte fayda vardır. Turunçgiller, kırmızı biber, çilek, mango ve brokoli,  vitamin içeriği zengin besinlerdir.  

5) E Vitamini

“Hangi vitamin eksikliği saç döker?” sorusuna yanıt arayan pek çok kişi E vitaminin bu noktada faydalı olabileceğine dair önerilere mutlaka rastlamıştır. E vitamini, saç sağlığı için önemli bir vitamindir. E vitamini, kan dolaşımının sağlanmasında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda saçın doğal nemini koruyarak kırılmaları da önler. 

6) A Vitamini

A vitamini eksikliği, saç dökülmesi kadar saç derisi sorunları ile de ilişkilendirilir. Saç derisinin nem dengesini korumaya ve saçın sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olan bir vitamindir. Havuç, tatlı patates, ıspanak, kabak, kırmızı biber gibi A vitamini açısından zengin gıdalar tüketerek bu vitaminin gereksinimini karşılayabilirsiniz

Saça İyi Gelen Vitaminler

Siz de “Saç dökülmesi hangi vitamin iyi gelir?” sorusuna yanıt arıyorsanız yukarıda sıraladığımız açıklamalar bu noktada size yardımcı olabilir. Saç dökülmesi için vitamin takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. Bu sayede dökülme sorunuyla mücadelede daha bilinçli adımlar atmanız mümkün olur.