Saça İyi Gelen Besinler ve Vitaminler Saça İyi Gelen Besinler ve Vitaminler
saç uzamasına yardımcı olabilecek vitaminler

Saç Uzamasına Yardımcı Olabilecek Vitaminler Hangileridir?

07.12.20

Saçların hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzaması için doğru beslenme ile doğru bakımın önemi büyüktür. İşte bu noktada vitaminler saç uzamasına yardımcı olabilir. Vitaminler, saç foliküllerini güçlendirerek saçların sağlıklı bir büyüme döngüsüne girmesini sağlar. Bu yazımızda  “Saç uzamasına ne iyi gelir?” sorusuna yanıt arayanlara bu yolculukta fayda sağlayacak pratik öneriler bulabilirsiniz. 

Vitaminler Saç Uzamasına Nasıl Yardımcı Olur?

Vitaminler, sağlıklı ve bakımlı saçların anahtarıdır. Vücut için hayati önem taşıyan bu bileşenler, yalnızca saçların büyümesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak saç sağlığı için de son derece mühimdir. Saç foliküllerinin sağlıklı bir şekilde çalışması ve yeni saç tellerinin oluşması için çeşitli vitaminlere ihtiyaç vardır. 

Örneğin; B vitaminleri saç foliküllerinin beslenmesini artırırken, C vitamini kolajen üretimini destekleyerek saçların güçlenmesine yardımcı olur. Saç uzatan vitaminlerden biri olan E vitamini ise saçlara nem sağlayarak kırılma ve yıpranmayı önleme açısından oldukça etkilidir. Vitaminlerin saç uzamasına yardımcı olabilmesi için dengeli bir beslenme programına dâhil edilmeleri gerekir. Peki hangi vitamin saç uzatır? 

Sağlıklı Saçlar için Hangi Vitaminler En İyisidir?

Sağlıklı saçlara sahip olmak için tek bir önlem almak yeterli olmayabilir. Örneğin; yalnızca bakım ürünleri kullanmak ya da vitamin takviyeleri almak, sizi hayalinizdeki saçlara kavuşturma noktasında yeterli olmayabilir. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için doğru alışkanlıklar edinmeye, düzenli ve dengeli beslenmeye ve stresten uzak durmaya özen göstermelisiniz. Saç uzatan vitaminler, bu yolculukta en büyük yardımcınız olabilir. Sizin için saç besleyici vitaminlere dair önemli detaylara değindik. 

1) A Vitamini

A vitamini, vücuttaki tüm hücrelerin gelişimine destek olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir vitamindir. Sebum üretimini destekleyerek saç derisini sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olur. Havuç, yeşil yapraklı sebzeler, balık yağı ve karaciğer gibi gıdalarda bulunan A vitamininin saçların büyümesini teşvik ettiği bilinir. Ancak A vitamini alımında dikkatli olunmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. 

2) C Vitamini

Suda çözünebilen vitaminler grubuna dâhil olan C vitamini, vücuttaki kolajen üretimini artırır. Bu sayede saçların elastik yapısını korumasına ve güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Turunçgiller, kırmızı biber, çilek, maydanoz gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmek saçların büyümesini teşvik eder. Dilerseniz C vitamini takviyeleri alabilirsiniz; ancak bu vitamin pek çok besinde bulunduğu için diyetinize bu yiyecekleri eklemeyi de tercih edebilirsiniz.  

3) B Vitamini

B vitamini, sağlıklı saçlar için önemli bir vitamindir. Özellikle B7 vitamini, saçların güçlenmesi ve büyümesi için gereklidir. B7 vitamini eksikliği saç dökülmesine ve saçların zayıf olmasına yol açabilir. Aynı zamanda B5 vitamini de saç sağlığı için önemlidir, saçların nemini korur ve saç köklerini güçlendirir. B vitamini açısından zengin olan ve saçları uzatan besinler arasında yumurta, balık, mercimek, fındık ve kepekli tahıllar yer alır. 

4) D Vitamini

D vitamini eksikliği, saçların güçsüzleşmesine ve dökülmesine yol açabilir. Güneş ışığı, doğal D vitamini kaynaklarından biridir. Bununla birlikte balık yağı, süt ve süt ürünleri gibi besinler de D vitamini açısından zengin kaynaklardır. bulunur. Eksiklik durumunda takviye kullanımı düşünülebilir; ancak muhakkak doktor tavsiyesi alınmalıdır. 

5) E Vitamini

Saç ve cilt bakımında son derece önemli bir işlev gören vitaminlerden biri de E vitaminidir. Saçı besleyerek daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Aynı zamanda saç derisini nemlendirir, saçın parlaklığını artırır. Saç uzatan vitaminlerden biri olan E vitamini, doğal olarak fındık, badem, ıspanak, avokado gibi yiyeceklerde bulunur. 

6) Magnezyum

Magnezyum, saç sağlığı için önemli bir mineraldir. Saç köklerinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olma ve saç dökülmesini azaltma, magnezyum saça faydaları arasındadır. Magnezyum; yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi besinlerde bulunur. 

7) Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri, saç sağlığı için önemli bir role sahiptir. Saçların daha parlak ve nemli kalmasını destekler. Omega-3 yağ asitleri; somon, uskumru, keten tohumu, ceviz gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Takviye olarak omega-3 yağ asitleri kapsülleri mevcuttur.